Doświadczeni ogrodnicy tak zwalczają choroby i szkodniki. Pomidory i ogórki rosną jak marzenie
Przydomowe ogródki latem wypełnione są dojrzewającymi ogórkami i pomidorami. Choć już zacieramy ręce na myśl o smakowitych darach natury prosto z działki, w samodzielnej uprawie warzyw i owoców możemy trafić na liczne przeszkody. Zaliczają się do nich przede wszystkim ataki szkodników i chorób grzybowych. Jak sobie z nimi poradzić? Domowy oprysk z sody na ogórki i pomidory okaże się wybawieniem.
Spis treści:
Domowe opryski sprzymierzeńcem ogrodników
Stosowanie produktów kojarzonych głównie z kuchenną spiżarką jest popularne w tradycyjnym ogrodnictwie. Oto środek na pozbycie się chorób i szkodników roślin, który możemy mieć zawsze pod ręką bez wydawania majątku. Wykorzystanie sody oczyszczonej w ogrodzie staje się coraz powszechniejsze wśród osób, które chcą mieć pewność, że ich uprawy pozostaną ekologiczne bez zmniejszenia szansy na obfite i smaczne plony. Prostą metodą możemy wesprzeć naturalne procesy wzrostu roślin, chroniąc je jednocześnie przed chorobami grzybowymi i żarłocznymi szkodnikami.
Naturalna recepta na zarazy pomidorów i ogórków
Zahamowany wzrost, żółknące liście i inne przebarwienia to część objawów chorób toczących uprawy warzyw. W tych przypadkach sami musimy wystąpić w charakterze ogrodniczych lekarzy i szybko zdiagnozować problem, a następnie włączyć odpowiednią kurację. Oprysk z sody oczyszczonej pomoże na zarazę ziemniaczaną na pomidorach i ogórkach. Rozprawi się także z mączniakiem prawdziwym i rzekomym oraz plamistością liści. Jak go zrobić?
Jedną łyżeczkę sody wymieszaj w dwóch litrach wody. Dodaj pięć mililitrów szarego mydła w płynie. Zamieszaj i wstrząśnij. Stosuj, skupiając się na spodzie liści co trzy-cztery dni. Uprawy warzyw wyjdą z infekcji bez szwanku.
Tak doświadczeni ogrodnicy zwalczają szkodniki
Wśród intruzów zainteresowanych żerowaniem na uprawach pomidorów i ogórków prym wiodą mszyce. Oprysk z sody pomoże uporać się także z inwazją przędziorków i mączlików szklarniowych. Sposób jego przygotowania nie różni się znacznie od zrobienia specyfiku na choroby grzybowe.
- Jedną łyżeczkę sody oczyszczonej wsyp do dwóch litrów ciepłej wody. Wymieszaj.
- Wlej łyżeczkę oleju jadalnego, aby preparat lepiej przylegał do roślin.
- Zamieszaj raz jeszcze i przelej do butelki z atomizerem. Aplikuj co trzy-cztery dni, a szkodniki przestaną plądrować twoje uprawy.
Specyfik pomoże uporać się również z mrówkami, które często gromadzą się wokół okazów zaatakowanych przez mszyce. Żywią się wytwarzaną przez nie spadzią, a w dużych grupach mogą szkodzić roślinom.