Żółknące ogórki to zmora ogrodników. Sprawdź, jak uratować swoje uprawy

Oprac.: Tomasz Kromp

 Drobne błędy mogą kosztować całą uprawę ogórków
Drobne błędy mogą kosztować całą uprawę ogórkówUnsplash

Dlaczego ogórki żółkną? Przyczyn może być kilka

  • niewłaściwie odżywiona gleba – niski poziom niezbędnych do rozwoju składników odżywczych w ziemi może powodować żółknięcie liści i ograniczać wzrost rośliny; 
  • zbyt wysoka temperatura – pomimo tego, że ogórki to warzywa ciepłolubne, to ostre słońce i wysokie temperatury mogą wysuszyć liście i powodować ich żółknięcie; 
  • nadmiar wilgoci – zbyt częste podlewanie może doprowadzić do gnicia korzeni ogórków, a tym samym poskutkować żółknięciem ich liści; 
  • nagromadzenie zbyt dużej liczby sadzonek ogórków w jednym miejscu – zbyt wiele ogórków w jednym miejscu może powodować, że będą one miały utrudniony dostęp do światła, w efekcie czego zaczną żółknąć; 
  • szkodniki – przędziorek chmielowiec żywi się substancją zawartą w liściach ogórków, przez co początkowo żółkną, a potem brązowieją; 
  • choroby – wirus mozaiki ogórka i mączniak prawdziwy to jedne z najczęstszych chorób, które sprawiają, że ogórki mogą żółknąć. 

Jak uratować ogórki? Czym je pryskać?

Zobacz również:

    Ogórki wymagają odpowiedniej troski ze strony ogrodnika
    Ogórki wymagają odpowiedniej troski ze strony ogrodnika123RF/PICSEL
    "Na zdrowie": Ogórek na swoją popularność zapracował samPOLSAT GOInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?