Gęsi smalec nie tylko do jedzenia. Doskonały na przeziębienie?
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Tłuszcz w polskiej kuchni to jeden z nieodłącznych elementów gotowania. Jednym z bardziej cenionych jest gęsi smalec, który nie tylko nadaje wyjątkowy smak potrawom, ale jest uznawany za leczniczy. Jak go wykorzystać i na jakie dolegliwości stosować?
Spis treści:
Co zawiera gęsi smalec? Wyjątkowe bogactwo tłuszczu
Gęsi smalec stosowany jest od lat nie tylko w polskiej kuchni, ale także w domowym leczeniu. Okazuje się, że tłuszcz pozyskiwany z gęsiny jest niezwykle bogaty w witaminy i minerały.
Smalec wytopiony z gęsiego sadła zawiera:
- witaminy z grupy B
- witaminy A, D, E
- fosfor
- magnez
- żelazo
Już w kuchni staropolskiej znano i ceniono ten tłuszcz, a następnie zaczęto go wykorzystywać w leczeniu domowym. Na co więc stosować to smarowidło? Zobacz też: Gęsi smalec: właściwości i zastosowanie
Na co stosować gęsi smalec? Idealny na przeziębienie
Gęsi smalec stosuje się przede wszystkim na przeziębienie. W okresie jesienno-zimowym jednym z domowych sposobów na przeziębienie jest właśnie gęsi smalec.
Nasze prababcie stosowały ten specyfik na kaszel i katar. Wystarczy rozpuścić smalec gęsi z miodem w gorącym mleku i należy wypić miksturę przed snem.
Istnieje także metoda nacierania tym tłuszczem klatki piersiowej i pleców, również przed snem tak jak apteczną maścią.
Ma to rozgrzać organizm i przynieść ulgę przy męczącym kaszlu. Tłuszcz ten ceniony jest we wspomagającej kuracji leczniczej w trakcie zapalenia płuc i oskrzeli. Oczywiście jest to tylko dodatkowa pomoc leczenia domowego, przy zastosowaniu odpowiednich leków zaleconych przez lekarza.
Gęsi smalec na obrzęki i stany zapalne stawów
Okazuje się także, że smalec gęsi sprawdzić się może także przy bolesności stawów, stłuczeniach, czy obrzękach. Można nim wówczas smarować bolące miejsce podobnie jak plecy i klatkę piersiową podczas przeziębienia.
Gęsi tłuszcz więc jest idealny do stosowania zarówno na zewnątrz, jak i od środka. Warto jednak pamiętać o tym, że smalec gęsi jest niezwykle kaloryczny, więc powinniśmy uważać z jego ilością stosowaną w kuchni.