GIS wycofuje kiełbasę wiejską pieczoną. Stwarza zagrożenie dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Chodzi o wiejską kiełbasę pieczoną, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w partii produktu.
Kiełbasa na wielkanocnym stole jest kulinarnym punktem obowiązkowym. Jeśli robiliście już świąteczne zakupy, a w koszyku znalazła się kiełbasa, koniecznie sprawdźcie numer partii. Może się bowiem okazać, że w swojej lodówce macie produkt, w związku z którym GIS rozpoczął proces wycofywania go z rynku.
GIS wycofuje z obrotu kiełbasę wiejską
- W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Chodzi o kiełbasę wiejską pieczoną z Zakładu Mięsnego CHABURA o numerze partii 406922 i dacie minimalnej trwałości 20.04.2022. Nie powinna być ona spożywana ze względu na przekroczenie poziomu dopuszczalnych substancji takich jak benzo(a)piren i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to grupa związków, spośród których wiele ma udowodnione działanie rakotwórcze lub jest o nie podejrzewana. W żywności uwalniają się wkutek jest obróbki termicznej. Jednym z najbardziej szkodliwych i niebezpiecznych WWA jest benzo(a)piren.
- Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym - informuje GIS.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje działania podejmowane przez producenta.
***
Zobacz również: