Goście co roku pytają o patent na ryby bez ości. Sekret tkwi w czterech kuchennych pomocnikach

Czy da się całkowicie pozbawić rybę ości?
Czy da się całkowicie pozbawić rybę ości?123RF/PICSEL
  • Jeśli szukamy ryby, której mięso niemal w całości pozbawione jest ości, warto sięgnąć po suma. To gatunek średnio tłusty, bogaty w witaminę D3, witaminy z grupy B, a także walinę oraz alaninę
  • Patentem na zmiękczenie ości w rybie jest jej smażenie na średnim ogniu tak, by ciepło równomiernie wnikało w mięso. Alternatywnie możemy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30-40 minut
  • Lekarze obalają ludowy przesąd mówiący o tym, by zagryźć połkniętą ość chlebem. W wyniku połykania kolejnego pokarmu ość może przedostać się głębiej, zwiększając ryzyko zadławienia

Filetowanie - patent na pozbycie się ości

Niezawodna metoda usuwania ości z ryby

Wrzątek - ratunek dla smakoszy ryb

Zalewa octowa - czy warto ją przygotować?

Zalanie ryby octem zmiękczy jej ości
Zalanie ryby octem zmiękczy jej ości123RF/PICSEL

Marynata na bazie octu - domowy przepis

  • 250 ml białego octu winnego 6%
  • 250 ml gorącej wody
  • 5 g cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  1. Do garnka o grubym dnie wlewamy gorącą wodę oraz ocet winny. Dodajemy wskazane w przepisie przyprawy i gotujemy je na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy marynatę z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. W kolejnym kroku wkładamy rybę w panierce lub bez do słoika i zalewamy gotową mieszanką.
  3. Szczelnie zamykamy słoik i wstawiamy go do lodówki na 7 dni. Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia.