Goście skrzywią się i podziękują. Półmisek śledzi będzie do wyrzucenia
Śledzie od lat są jednym z głównych składników naszego jadłospisu, będąc jednocześnie nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni polskiej. To przystawka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co zrobić, żeby śledzie nie były gorzkie? Weź sobie do serca te rady.
Śledzie na wigilijnym stole
Nie ma świąt bez śledzi na stole. Zajmują one obowiązkowe miejsce, tuż obok wigilijnego barszczu czy pierogów. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, iż możemy przygotować je na wiele różnych sposobów. Jedni uwielbiają bowiem śledzie w śmietanie, inni wybierają tylko te w oleju, zaś jeszcze inni sięgają wyłącznie po te w occie.
Bez względu na sposób przygotowania zdarza się, że śledzie są gorzkie, przez co nie smakują tak dobrze, jak powinny. Stoi za tym banalny błąd. Na co należy zwrócić uwagę? Chodzi o cebulę.
Co zrobić, żeby śledzie nie były gorzkie? Zwróć uwagę na cebulę
Cebula jest składnikiem, którego nie może zabraknąć w żadnym przepisie związanym ze śledziami. Nieodpowiednio przygotowana zrujnuje jednak smak całego dania. Podstawą jest prawidłowa obróbka. Uwagę warto zwrócić na trzy kwestie. W ten sposób ryzyko wyczucia gorzkiego smaku znacznie zmaleje.
Na początek warto zblanszować cebulę przy pomocy wrzącej wody - drobno posiekać, umieścić w durszlaku i zalać wodą prosto z czajnika. Kolejno umieścić pod zimną wodą. Ten sposób sprawi, że znajdujące się w warzywie związki siarki zostaną wygotowane, przez co pozbędziemy się ewentualnego gorzkiego posmaku.
Innym, równie cennym sposobem jest użycie soli kuchennej, która zmniejszy intensywny aromat cebuli. Kopiastą łyżkę soli należy umieścić w szklance wody i dokładnie wymieszać. Drobno posiekaną cebulę umieścić w miseczce i zalać przygotowaną wcześniej mieszanką. Pozostawić na około 10 minut, a następnie wylać płyn i opłukać warzywo pod bieżącą wodą.
Goryczy cebuli pozbędziemy się również za pomocą patelni. Wystarczy drobno posiekać cebulę, a następnie umieścić ją na lekko rozgrzanym oleju. Warzywa nie należy usmażyć, a jedynie podgrzać do momentu aż stanie się przezroczyste. Podstawą tego zabiegu jest częste mieszanie.
***