Jajka nie tylko od kury. Jakie wybrać?

Jaja kurze to zdecydowanie najpopularniejszy i najczęściej spożywany rodzaj jajek. W wersji „na miękko” czy „na twardo” to nieodzowny składnik polskiego śniadania.

Strusim jajem można obdarować całą rodzinę!
Strusim jajem można obdarować całą rodzinę!123RF/PICSEL

Przepiórcze mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowane na twardo są dobrym dodatkiem do sałatek, elementem kanapki. Mają nieco więcej tłuszczu niż jajka kurze.

Kacze i gęsie mają bardziej wyrazisty, „oleisty” smak. Najlepiej wykorzystać je do wypieków.

Jednym strusim jajem można spokojnie obdzielić całą rodzinę. Jest zdrowe, pożywne i godne polecenia.

***

Hania potrzebuje potężnego wsparcia!
Hania potrzebuje potężnego wsparcia!INTERIA.PL

Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.

JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas