Jajka nie tylko od kury. Jakie wybrać?
Jaja kurze to zdecydowanie najpopularniejszy i najczęściej spożywany rodzaj jajek. W wersji „na miękko” czy „na twardo” to nieodzowny składnik polskiego śniadania.
Przepiórcze mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowane na twardo są dobrym dodatkiem do sałatek, elementem kanapki. Mają nieco więcej tłuszczu niż jajka kurze.
Kacze i gęsie mają bardziej wyrazisty, „oleisty” smak. Najlepiej wykorzystać je do wypieków.
Jednym strusim jajem można spokojnie obdzielić całą rodzinę. Jest zdrowe, pożywne i godne polecenia.
***
Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.
JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka
Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę