Co można zrobić z ciasta na pierogi? Nigdy więcej go nie wyrzucisz
Dość często zdarza się, że ciasta na pierogi jest znacznie więcej niż farszu. Co zrobić w takiej sytuacji? Wbrew pozorom nie musi od razu trafiać do kosza. Na jego bazie można przygotować kilka ciekawych przysmaków. Oto dwie propozycje.
Pierogi nie tracą na popularności
Przez cały rok serwowane są te nadziewane serem i ziemniakami, szpinakiem, czy też mięsem. Latem z kolei wielu zajada się pierogami z truskawkami oraz jagodami.
Przygotowanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste. Powstaje ono na bazie ciepłej wody, mąki pszennej i oleju. Niektórzy decydują się również dodawać jajko.
Co można zrobić z ciasta na pierogi?
Ciasto na pierogi, podobnie jak na naleśniki, wielu przygotowuje "na oko", a więc nie odmierza składników. W związku z tym dość często zdarza się, że jest go znacznie więcej niż farszu. W takiej sytuacji ciasto na pierogi nie musi od razu wylądować w koszu. Można z niego przygotować ciekawe przysmaki.
Tak przygotowane ciasto na pierogi przyda się do wykonania m.in. podpłomyków. Wystarczy rozwałkować ciasto i uformować z niego placki, a następnie usmażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Świetnie smakują bez dodatków, ale sprawdzą się również z różnego rodzaju smarowidłami, a także posłużą jako placki tortilli.
Z ciasta na pierogi można także przygotować makaron, który świetnie sprawdzi się np. do zupy lub sosu pomidorowego. Rozwałkowane ciasto wystarczy pokroić w paski, a następnie przełożyć do gotującej się wody. Gdy makaron wypłynie na powierzchnię, należy odczekać trzy minuty, a następnie można go odcedzić.
***