Co można zrobić z ciasta na pierogi? Nigdy więcej go nie wyrzucisz
Dość często zdarza się, że ciasta na pierogi jest znacznie więcej niż farszu. Co zrobić w takiej sytuacji? Wbrew pozorom nie musi od razu trafiać do kosza. Na jego bazie można przygotować kilka ciekawych przysmaków. Oto dwie propozycje.

Pierogi nie tracą na popularności
Pierogi zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko cieszą się niemałą popularnością wśród Polaków. Dość często pojawiają się na stołach, z których znikają w ekspresowym tempie. Faszerowane kapustą i grzybami stanowią jedną z wigilijnych potraw, ale nie tylko w okresie Bożego Narodzenia cieszą się zainteresowaniem.
Przez cały rok serwowane są te nadziewane serem i ziemniakami, szpinakiem, czy też mięsem. Latem z kolei wielu zajada się pierogami z truskawkami oraz jagodami.
Przygotowanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste. Powstaje ono na bazie ciepłej wody, mąki pszennej i oleju. Niektórzy decydują się również dodawać jajko.

Co można zrobić z ciasta na pierogi?
Ciasto na pierogi, podobnie jak na naleśniki, wielu przygotowuje "na oko", a więc nie odmierza składników. W związku z tym dość często zdarza się, że jest go znacznie więcej niż farszu. W takiej sytuacji ciasto na pierogi nie musi od razu wylądować w koszu. Można z niego przygotować ciekawe przysmaki.
Tak przygotowane ciasto na pierogi przyda się do wykonania m.in. podpłomyków. Wystarczy rozwałkować ciasto i uformować z niego placki, a następnie usmażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Świetnie smakują bez dodatków, ale sprawdzą się również z różnego rodzaju smarowidłami, a także posłużą jako placki tortilli.
Z ciasta na pierogi można także przygotować makaron, który świetnie sprawdzi się np. do zupy lub sosu pomidorowego. Rozwałkowane ciasto wystarczy pokroić w paski, a następnie przełożyć do gotującej się wody. Gdy makaron wypłynie na powierzchnię, należy odczekać trzy minuty, a następnie można go odcedzić.
***