Jak bezpiecznie jeść owoce ze skórką? Użyj płukanki!

Aktualizacja

Owoce to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Dietetycy i lekarze przekonują, że codzienna porcja świeżych owoców może uchronić nas przed chorobami, wzmocnić odporność i regularnie zwalczać wolne rodniki. Kontrowersje wciąż budzą jednak owoce ze skórką.

Właściwie umyte owoce są bezpieczne nawet, gdy jesz je ze skórką
Właściwie umyte owoce są bezpieczne nawet, gdy jesz je ze skórką123RF/PICSEL

Nasze babcie uczyły nas, że najwięcej witamin kryje się zawsze pod skórką owocu i jest w tym sporo prawdy. To właśnie skórka zawiera antyoksydanty, błonnik i witaminy, głównie z grupy B i C. Niestety, znajdują się w niej także chemikalia, nawozy i pestycydy, a w przypadku cytrusów środki grzybobójcze i przedłużające ich trwałość. Dlatego większość z nas obiera owoce, co sprawia niestety, że tracą one sporo wartości odżywczych. Jest jednak na to prosty sposób!

Które owoce można spożywać ze skórką?

Jak bezpiecznie jeść owoce ze skórką? Użyj tej płukanki!

Aby mieć pewność, że zjadane przez nas owoce są zdrowe i czyste, a skórka pozbawiona chemii, należy poddać je kąpieli. Potrzebować do niej będziesz dwóch lub trzech misek z wodą. Do pierwszej z nich dodaj pół szklanki octu lub kilka łyżek kwasku cytrynowego, a do drugiej – odrobinę sody oczyszczonej. Woda w pierwszej misce będzie mieć odczyn kwaśny, co pomoże usunąć bakterie. Zasadowa woda z drugiej miski pomoże pozbyć się środków chemicznych. Ostatnia miska służy już tylko do wypłukania owoców z odczynu zasadowego. 

Po takiej kąpieli owoce są czyste i wolne od chemii i bezpiecznie można je podawać nawet małym dzieciom. 

„Ewa gotuje”: Ciasto kruche z malinami i brzoskwiniami pod beząPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas