Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?
Jemy ją w całości w kolbach lub same ziarenka dodajemy do różnych potraw. Małe, ale żółte, wyraziste, wielu potrawom nadają ciekawy smak.
Kukurydza jest pożywna i zawiera dużo skrobi, tak więc lubią ją wegetarianie, a dzieci wręcz ją uwielbiają. Warto ją jeść, gdyż jest bogata w witaminy B, E i A.
Słodkawa, o delikatnym smaku; świetnie komponuje się też z innymi składnikami, podkreślając ich smak. W wersji na słodko łączy się ją z rodzynkami, ananasem i cytrusami.
Udane towarzystwo
Kukurydza podawana na ostro dobrze smakuje z parmezanem, curry, czosnkiem oraz papryczką chili. Jeśli lubisz pikantne smaki, podsmaż na maśle kukurydzę z puszki z posiekaną cebulą, kminkiem, kardamonem, chili i podlej odrobiną soku z cytryny.
Tak przyrządzoną kukurydzę podawaj na ciepło jako sałatkę do głównego dania albo jako przekąskę. Kukurydza na ostro może być też dodatkiem do pieczonych mięs. Niektórzy mieszają ją z ugotowanym ryżem i świeżymi liśćmi pietruszki, rozmarynu i tymianku.
Proste smaczne
Kukurydza często zastępuje zielony groszek, ale można ją też łączyć z fasolą i soją. Dobry zestaw to oliwki, kukurydza z puszki, zielony ogórek, kapary i tuńczyk w sosie własnym. Do tej mieszanki dorzuć pokrojony żółty ser i jajko na twardo. Sos robimy z majonezu, a dla odchudzających się z jogurtu i oliwy.
W różnych wersjach
W Meksyku bardzo popularna jest zupa krem z kukurydzy, doprawiana cynamonem i chili. Zanim zmiksujesz żółte ziarenka, podsmaż je na patelni. Zupę możesz zrobić w różnych wariantach, np. z mlekiem kokosowym i imbirem.
Jak ją gotować?
Kukurydzę w kolbach gotuje się na kilka sposobów. Niektórzy wrzucają ją do zimnej wody i dosypują do niej cukru, a nie soli, bo ta utwardza ziarna kukurydzy w procesie gotowania.
W takim przypadku kukurydzę gotujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Ale można też wrzucić kukurydzę na wrzącą, osoloną wodę i gotować ją 5 minut, bo dłuższe gotowanie sprawia, że ziarna są twarde.
Ta w kolbach najlepiej smakuje grillowana lub ugotowana, polana roztopionym masłem, posypana zmielonym kminkiem.
***Zobacz także***