Jak łatwo i szybko obrać awokado?
Awokado to jeden z niewielu owoców, który ma tak miękki miąższ, że można smarować nim pieczywo zamiast masłem. A warto, bo chociaż ma dużo tłuszczu, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie.
Awokado myjemy, przekrawamy na pół, prowadząc nóż od węższego końca owocu do pestki, która jest bliżej szerszej części.
Chwytamy za dwie połówki awokado i lekko przekręcamy.
W jednej połówce zostanie pestka. Wbijamy w nią nóż i ruchem obrotowym wyjmujemy (w bardzo dojrzałym awokado można wyłuskać pestkę łyżeczką).
Miąższ z połówki awokado wyjmujemy w całości łyżką do zupy, wsuwając ją pod skórkę od szerszego końca. Warto wiedzieć! Dojrzałe awokado rozpoznamy po ogonku.
Powinien łatwo się oderwać. Pod ogonkiem miąższ powinien mieć zielonkawy kolor. Jeśli jest jasnożółty - owoc jest niedojrzały, a brązowy - przejrzały.