Jak prawidłowo przechowywać wędlinę? Wielu z nas popełnia ten jeden błąd
Oprac.: Agata Zaremba
Kiedy przechowujemy wędlinę w lodówce, zdarza się, że już po kilku dniach staje się ona śliska lub traci swój kolor. Powodem może być sposób przechowywania wędliny - wielu z nas popełnia ten jeden błąd, przez który wędlina szybciej się psuje. Jak prawidłowo ją przechowywać?
To jak szybko psuje się wędlina zależeć może od jej jakości i rodzaju. Jednakże częstym powodem, który przyśpiesza psucie, jest nieprawidłowe jej przechowywanie.
Nigdy nie popełniaj tego błędu. Jak nie przechowywać wędliny?
Błędem, który często popełniamy, jest wkładanie do lodówki wędliny w foliowym opakowaniu, w którym zazwyczaj ją kupujemy. To właśnie folia, która odcina dostęp powietrza, a także zatrzymuje wilgoć, jest powodem szybszego psucia się wędliny, a także rozwoju w niej pleśni. Z tego powodu należy jak najszybciej się jej pozbyć i przełożyć wędlinę do innego opakowania.
Co prawda niektóre sklepy pakują wędliny w papier, jednak to rozwiązanie jest nieco mniej popularne. Mimo tego taką wędlinę również warto przełożyć do pojemnika.
Jak prawidłowo przechowywać wędliny?
Aby wędliny jak najdłużej zachowały swoją świeżość, muszą być przechowywane we właściwy sposób. Po przyniesieniu ich ze sklepu powinniśmy od razu umieścić je w lodówce, w temperaturze od 2 do 7 st. C., najlepiej na środkowej półce.
Zanim jednak to zrobimy, powinniśmy wyjąć wędlinę z woreczka, a następnie umieścić ją w odpowiednim pojemniku. Nada się do tego plastikowe pudełko z pokrywką. To jednak nie wszystko. Do prawidłowego przechowywania wędliny potrzebujemy jeszcze papier pergaminowy, którym wyłożymy pojemnik.
Jeśli kupiliśmy kilka rodzajów wędlin i nie chcemy zajmować lodówki licznymi pojemnikami, pamiętajmy, że możemy umieścić je wszystkie w jednym pudełku. Wtedy jednak należy oddzielić każdy rodzaj szynki pergaminem.
Takiego pojemnika nie należy szczelnie zamykać! Wystarczy nakryć go pokrywką, tak aby nie odciąć dopływu powietrza. Dzięki temu wędliny nie wyschną, a także nie staną się obślizgłe.
Jaką wędlinę możemy długo przechowywać?
Psucie się długo przechowywanej w lodówce szynki jest procesem nieuniknionym. Jeśli rzadko robimy zakupy i zależy nam na długiej trwałości produktów, wybierajmy rodzaje wędlin, które najdłużej zachowują świeżość. Są to wędliny naturalne, suszone, podsuszane i wędzone, takie jak sucha kiełbasa, kabanosy czy salami.
Jeśli chcemy długo przechowywać szynkę, lepszym rozwiązaniem jest zakupienie jej w jednym kawałku aniżeli w plastrach.