Najlepsze miejsce do przechowywania jajek. Trik, który znają nieliczni

Jajka to jedno z największych dobrodziejstw człowieka, jakie otrzymaliśmy od natury, ponieważ pod ich skorupką kryje się prawdziwa bomba witaminowa, co pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że jajka bardzo szybko mogą ulec zepsuciu, a na taki stan rzeczy duży wpływ ma fakt, jak je przechowujemy. I nawet jeśli trzymamy jajka w lodówce, to często popełniamy kardynalny błąd.

Jajka przechowywane w ten sposób narażone są na wahania temperatury, a to skraja ich przydatność do spożycia
Jajka przechowywane w ten sposób narażone są na wahania temperatury, a to skraja ich przydatność do spożycia123RF/PICSEL

Jajka są doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B2, witaminy B5, witaminy B12, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, selenu oraz oczywiście świetnej jakości białka.

Przez wiele lat specjaliści apelowali o rozsądek w spożywaniu jajek, gdyż byli przekonani, że mogą one negatywnie wpływać na poziom cholesterolu. Jednak najnowsze badanie wskazują, że cholesterol zawarty w jajkach nie wpływa negatywnie na nasz organizm.

W żółtku znajduje się jedynie 0,3 proc. cholesterolu i 10-20 proc. fosfolipidów, a te z kolei działają na nasz organizm zbawiennie, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach. Specjaliści są zdania, że najwięcej witamin i minerałów zachowamy i przyswoimy, jedząc jajko z półpłynnym żółtkiem.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść od jednego do dwóch jaj dziennie.

Przechowywanie jajek w lodówce w taki sposób nie jest najlepszym pomysłem
Przechowywanie jajek w lodówce w taki sposób nie jest najlepszym pomysłem123RF/PICSEL

Najczęstsze błędy podczas przechowywania jajek

Odpowiednie przechowywanie jajek zdecydowanie zmniejsza ryzyko ich popsucia się - zwłaszcza mając na uwadze temperaturę. Jajka przechowywane w wysokiej temperaturze bardzo szybko przestaną nadawać się do spożycia, dlatego najlepszym miejscem na przechowywanie jajek jest lodówka.

I choć mogłoby się wydawać, że włożenie jajek do lodówki załatwia całą sprawę, to jednak okazuje się, że wciąż bardzo wiele osób źle przechowuje jajka w lodówce. W większości urządzeń chłodniczych - mowa rzecz jasna o lodówkach - znajduje się specjalnie wyprofilowana komora ze specyficznymi wgłębieniami. To półka na jajka, która została wykonana w taki sposób, by móc w niej bezpiecznie przechowywać jajka.

Zjedzenie jajka, które miało uszkodzoną skorupkę, to prosta droga do bardzo poważnego zatrucia pokarmowego
Zjedzenie jajka, które miało uszkodzoną skorupkę, to prosta droga do bardzo poważnego zatrucia pokarmowego123RF/PICSEL

Niestety producenci sprzętu AGD najczęściej półkę na jajka umieszczają w wewnętrznej stronie drzwiczek lodówki, co automatycznie dyskwalifikuje to miejsce do przechowywania jaj. Dlaczego tak się dzieje? Otóż jajka wyłożone na półce drzwiczek lodówki mogą szybko się popsuć z uwagi na zmieniającą się temperaturę, za każdym razem, gdy otwieramy naszą lodówkę.

Ponadto, w wielu lodówkach wyprofilowana półka na jajka znajduje się na wysokości zamrażalnika, a jego bardzo niska temperatura również może negatywnie oddziaływać na świeżość jaj. Innym zagrożeniem dla jajek jest umieszczenie ich w szufladzie bez żadnego pudełka, a to z kolei zwiększa ryzyko uszkodzenia skorupki. Taka sytuacja sprawia, że do jajka przedostają się bakterie, które mogą spowodować poważne problemy zdrowotne w momencie jego zjedzenia.

Jak przechowywać jajka w lodówce?

Najprostszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie jajek w oryginalnym opakowaniu na jeden z półek znajdującej się na średniej wysokości lodówki. Dzięki temu unikniemy wahań temperatury podczas otwierania lodówki. Co więcej - trzymanie jajek w opakowaniu minimalizuje ryzyko uszkodzenia skorupki, a to również ma niebagatelny wpływ, jak długo jaja nadawać się będą do spożycia.

Jajka powinniśmy przechowywać w lodówce w opakowaniu, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia skorupki
Jajka powinniśmy przechowywać w lodówce w opakowaniu, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia skorupki123RF/PICSEL

Bezwzględnie należy przestrzegać daty przydatności do spożycia, która umieszczana jest przez producentów na opakowaniu. Jeśli nabyliśmy jaja bezpośrednio od właściciela kury, pamiętajmy, że powinniśmy je spożyć w ciągu 28 dni od momentu złożenia ich przez kurę.

''Zbliżenia'': Magdalena Lamparska o książce, kobiecej solidarności i spełnianiu marzeńINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas