Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków?

W brzuchu burczy, a ziemniaki wciąż surowe? Spokojnie! Proces gotowania tego popularnego warzywa można przyspieszyć. I to w bardzo prosty sposób. Oto co możesz zrobić, by skrócić czas gotowania ziemniaków.

Gotowanie ziemniaków można przyspieszyć
Gotowanie ziemniaków można przyspieszyć123RF/PICSEL

Czy gotowanie ziemniaków można przyspieszyć?

Mimo pojawiających się co sezon kulinarnych nowinek i trendów, to ziemniaki pozostają jednym z ulubionych dodatków do dań. Nic dziwnego - są smaczne, dobrze komponują się z wieloma potrawami, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Jest jednak czasochłonne - gotowanie ziemniaków, już po doprowadzeniu wody do wrzenia, trwa ok. 20 minut. Ten proces można jednak przyspieszyć.

Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków?

Trik, pozwalający na przyspieszenie gotowania ziemniaków, jest banalny. Warzywa po obraniu, zalewamy po prostu gorącą wodą z czajnika, a następnie stawimy naczynie na palniku czy rozgrzanej płytce piecyka. Pomoże też dodanie do wody kilku łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Warto również wybierać ziemniaki zbliżonej wielkości lub większe okazy rozkroić na połówki bądź ćwiartki.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki warto jeść nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale i zdrowotne. Ziemniaki zawierają potas, magnez, wapń, fosfor, mangan i żelazo, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo, wbrew popularnym mitom, nie są wcale wrogiem szczupłej sylwetki - to dodatki w rodzaju masła i sosu, podnoszą ich kaloryczność.

„Ewa gotuje”: Brownie z batatówPolsat