Brytyjczycy ostrzegają przed polskim drobiem i jajami. Zachorowało co najmniej 200 osób

Łukasz Piątek

Oprac.: Łukasz Piątek

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
325
Udostępnij

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) wydały ostrzeżenia związane z jedzeniem polskiego drobiu i jaj. W tym roku po spożyciu produktów importowanych z kraju nad Wisłą, w Wielkiej Brytanii co najmniej 200 osób zatruło się salmonellą.

Jajka importowane z Polski zawierały salmonellę - twierdzi brytyjska agencja ds. żywności
Jajka importowane z Polski zawierały salmonellę - twierdzi brytyjska agencja ds. żywności123RF/PICSEL

Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności bada niedawny wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych salmonellą z drobiu pochodzącego z Polski - informuje Sky News.

"Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i używanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach" - powiedziała Tina Potter z FSA.

Ponadto FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i Unii Europejskiej, aby upewnić się, że zostaną podjęte kroki w celu poprawy bezpieczeństwa jakości drobiu i jaj importowanych z Polski - czytamy na Sky News.

Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu
Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu123RF/PICSEL

Pilny apel brytyjskiej agencji

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności zwróciła się również z apelem do konsumentów, by ci podczas przygotowywania drobiu w domu zachowali ostrożność i przestrzegali zasad BHP.

"Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania, podanymi na etykiecie produktu, łącznie z czasem i temperaturą gotowania. Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia. Dokładnie umyj ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi. Nigdy nie myj surowych produktów drobiowych. Oczyść wszystkie powierzchnie za pomocą gorącej wody z mydłem po kontakcie z surowym drobiem. Odgrzewaj ugotowane i zamrożone mięso tylko raz" - informuje FSA.

Tchnienie świeżości o poranku
INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
151
Super
relevant
64
Hahaha
haha
37
Szok
shock
35
Smutny
sad
22
Zły
angry
16
Lubię to
like
Super
relevant
325
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na