Brytyjczycy ostrzegają przed polskim drobiem i jajami. Zachorowało co najmniej 200 osób
Oprac.: Łukasz Piątek
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) wydały ostrzeżenia związane z jedzeniem polskiego drobiu i jaj. W tym roku po spożyciu produktów importowanych z kraju nad Wisłą, w Wielkiej Brytanii co najmniej 200 osób zatruło się salmonellą.
Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności bada niedawny wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych salmonellą z drobiu pochodzącego z Polski - informuje Sky News.
"Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i używanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach" - powiedziała Tina Potter z FSA.
Ponadto FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i Unii Europejskiej, aby upewnić się, że zostaną podjęte kroki w celu poprawy bezpieczeństwa jakości drobiu i jaj importowanych z Polski - czytamy na Sky News.
Czytaj także: Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach
Pilny apel brytyjskiej agencji
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności zwróciła się również z apelem do konsumentów, by ci podczas przygotowywania drobiu w domu zachowali ostrożność i przestrzegali zasad BHP.
"Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania, podanymi na etykiecie produktu, łącznie z czasem i temperaturą gotowania. Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia. Dokładnie umyj ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi. Nigdy nie myj surowych produktów drobiowych. Oczyść wszystkie powierzchnie za pomocą gorącej wody z mydłem po kontakcie z surowym drobiem. Odgrzewaj ugotowane i zamrożone mięso tylko raz" - informuje FSA.
Warto wiedzieć: Po powrocie ze sklepu obróć jajka do góry nogami. To nie żart