Brytyjczycy ostrzegają przed polskim drobiem i jajami. Zachorowało co najmniej 200 osób

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) wydały ostrzeżenia związane z jedzeniem polskiego drobiu i jaj. W tym roku po spożyciu produktów importowanych z kraju nad Wisłą, w Wielkiej Brytanii co najmniej 200 osób zatruło się salmonellą.

Jajka importowane z Polski zawierały salmonellę - twierdzi brytyjska agencja ds. żywności
Jajka importowane z Polski zawierały salmonellę - twierdzi brytyjska agencja ds. żywności123RF/PICSEL

Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności bada niedawny wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych salmonellą z drobiu pochodzącego z Polski - informuje Sky News.

"Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i używanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach" - powiedziała Tina Potter z FSA.

Ponadto FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i Unii Europejskiej, aby upewnić się, że zostaną podjęte kroki w celu poprawy bezpieczeństwa jakości drobiu i jaj importowanych z Polski - czytamy na Sky News.

Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu
Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w polskich jajkach i drobiu123RF/PICSEL

Pilny apel brytyjskiej agencji

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności zwróciła się również z apelem do konsumentów, by ci podczas przygotowywania drobiu w domu zachowali ostrożność i przestrzegali zasad BHP.

"Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania, podanymi na etykiecie produktu, łącznie z czasem i temperaturą gotowania. Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia. Dokładnie umyj ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi. Nigdy nie myj surowych produktów drobiowych. Oczyść wszystkie powierzchnie za pomocą gorącej wody z mydłem po kontakcie z surowym drobiem. Odgrzewaj ugotowane i zamrożone mięso tylko raz" - informuje FSA.

Tchnienie świeżości o poranku
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas