Reklama

Reklama

Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

„Babciny” sposób dogotowania ryżu pod kołdrą (zagotowujemy ryż, garnek owijamy gazetą i wkładamy pod kołdrę na 3-5 godz.) możemy wykorzystać do gotowania makaronu i… ziemniaków. I nie trzeba nawet trzymać ich pod kołdrą.

Reklama

Makaron wrzucamy na zagotowaną i osoloną wodę. Jeśli na opakowaniu podany jest czas gotowania do 9 min, trzymamy na ogniu 2 minut, jeśli powyżej – 4 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy na 12-15 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Ziemniaki gotujemy identycznie – po zagotowaniu gotujemy 5-7 min, odstawiamy pod przykryciem na 15-20 min. Sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli nie, zagotowujemy jeszcze raz.

Pamiętajmy też, że potrawy gotowane w wąskich wysokich garnkach „zużywają” więcej gazu. Wodę w garnku solimy dopiero, gdy się zagotuje – słona woda wrze w wyższej temperaturze, potrzebuje zatem więcej czasu (i gazu).


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje