Jak usunąć ciemne ślady po orzechach włoskich? Sprawdzone, domowe triki

Zbieranie, obieranie i jedzenie świeżych orzechów włoskich pozostawia na dłoniach nieestetyczne przebarwienia. W efekcie ręce wyglądają na brudne, a ciemnego nalotu ciężko jest się pozbyć. Jak pozbyć się śladów po orzechach włoskim? Podpowiadamy.

Liście, łupina jak i wnętrze orzecha włoskiego zawierają mocny barwnik, który zostawia plamy na skórze
Liście, łupina jak i wnętrze orzecha włoskiego zawierają mocny barwnik, który zostawia plamy na skórze123RF/PICSEL

Dlaczego orzechy włoskie zostawiają plamy?

W liściach, łupinie i soku z owoców orzecha włoskiego znajduje się barwnik, który wydziela się podczas ich obróbki. Ślady na skórze pozostawia również świeża skórka jądra nasiennego, którą zazwyczaj zdejmuje się zanim wyschnie, by wnętrze orzecha lepiej smakowało. Już samo dotknięcie tych części może zabarwić skórę czy ubranie.

Barwnik ten jest na tyle mocny, że był kiedyś używany do farbowania włosów na kasztanowo. Silnego barwnika zawartego w garbnikach orzecha włoskiego trudno jest się pozbyć. Problem jest uciążliwy szczególnie w przypadku dłoni i paznokci, gdzie wchodzi głęboko w naskórek i nawet dokładne szorowanie rąk nie pomaga się go pozbyć.

Aby zapobiec zabarwieniu dłoni, do obierania orzechów najlepiej używać rękawiczek
Aby zapobiec zabarwieniu dłoni, do obierania orzechów najlepiej używać rękawiczek123RF/PICSEL

Jak usunąć plamy po orzechach włoskich z dłoni?

Wszelakie zabarwienia skóry (pozostałe też np. po burakach) najczęściej poleca się czyścić kwasem. Nikt nie daje na to 100 proc. gwarancji skuteczności, jednak można próbować. Spośród najbardziej popularnych sposobów jest używanie do tego soku z cytryny, kwasku cytrynowego, soku z kiszonej kapusty lub octu.

  • Cytrynę przekroić na pół i delikatnie pocierać nią zabarwione miejsca.
  • Kwasek cytrynowy należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody i powstałą mieszaninę wcierać w dłonie. 
  • Octem nasączyć wacik i wycierać nim przebarwione miejsce (odważniejsi mogą w nim zamoczyć na kilka minut całą rękę).
  • Wycisnąć kiszoną kapustę i moczyć dłonie w soku przynajmniej przez 10-15 minut.
  • Zdarza się, że niektórzy do usuwania orzechowego barwnika używają wybielaczy do ubrań, ale odradzamy korzystania z tego sposobu - może bardzo zniszczyć skórę.

Czyszczenie dłoni po orzechach włoskich - o czym pamiętać?

Nie każdy pamięta, że wszystkie te substancje mają właściwości żrące, a więc mogą szczypać i podrażniać. Nie można ich także stosować na podrażniony naskórek. Usunięcie z dłoni barwnika z orzecha włoskiego nie jest łatwe, więc jeśli chcesz uniknąć tych problemów, przed obieraniem polecamy ubierać rękawiczki.

Ważne, aby po kontakcie z kwasem najpierw umyć dokładnie skórę mydłem, a potem dobrze ją nawilżyć. Sprawdzą się tutaj głęboko odżywcze, tłuste kremy i balsamy - najlepiej zaaplikować na noc grubą warstwę takiego kosmetyku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas