Jak wybrać najlepszą mandarynkę? Oto kilka zasad

Mało jest owoców czy w ogóle produktów spożywczych kojarzących się z okresem świątecznym bardziej niż mandarynki. Czasem jednak trafiamy w sklepach na marne okazy. Jak rozpoznać te najlepsze?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mandarynek?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie mandarynek?123RF/PICSEL

Charakterystyczny cytrusowy zapach mandarynek co roku wypełnia polskie domy praktycznie od początku grudnia. Te egzotyczne owoce stały się u nas symbolem świąt w latach 80., kiedy to były jednym z niewielu towarów importowych, jakie można było nabyć.

Zbiory i dostawa mandarynek do Polski wypadały akurat późną jesienią, toteż luksusowe wtedy cytrusy pojawiały się nad Wisłą właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Każde zawinięcie statku przewożącego mandarynki do któregoś z bałtyckich portów było wydarzeniem rangi krajowej.

Dzisiaj możemy kupić mandarynki praktycznie o każdej porze roku, ale nigdy nie smakują tak dobrze i nie są spożywane w takich ilościach, jak w czasie świąt.

Nic dziwnego, bo to nie tylko aromatyczna przekąska, ale także prawdziwa bomba witaminowa, która przede wszystkich dostarcza naszemu organizmowi potężnej dawki witaminy C.

Jak finansowo przetrwać święta? Oto złota zasada. „Zdanowicz pomiędzy wersami”INTERIA.PL

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek, aby wybrać te najwyższej jakości? Oto kilka prostych zasad, którymi należy się kierować:

  • Skórka: To, co od razu podpowie ci, czy mandarynka jest dobra, to jej skórka. Powinna mieć barwę pomarańczową. Plamki i przebarwienia świadczą o tym, że coś jest nie tak z owocem. Dobrze jest też dotknąć skórki, która nie powinna być gumowata i zapadać się pod naciskiem.
  • Zapach: Dobre mandarynki mają silny, owocowy zapach, który poczujesz, gdy tylko powąchasz owoc. Mdły i niewyraźny aromat może być oznaką braku smaku.
  • Waga i kształt: Zważ mandarynkę w dłoni. Te lepsze będą cięższe za sprawą nagromadzenia się soków. Jeśli chodzi o kształt owocu, to im bardziej okrągły, tym lepiej.
  • Szypułka: Zielona szypułka na owocu jest wyznacznikiem jego dojrzałości, ponieważ po zerwaniu z każdym dniem ciemniej. Im jaśniejsza szypułka, tym świeższa mandarynka.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas