Dlaczego warto jeść mandarynki? Usprawnią trawienie i wymiotą z jelit złogi

Mandarynki zdecydowanie wyróżniają się wśród cytrusów zawartością witaminy A
Mandarynki zdecydowanie wyróżniają się wśród cytrusów zawartością witaminy A123RF/PICSEL

Mandarynki: 85 proc. wody i co jeszcze?

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweAgnieszka MaciaszekInteria.tv

Wysoka wartość odżywcza mandarynek

  • wysokie dawki witaminy A (wyższą zawartość wśród cytrusów mają tylko grapefruity), która ma korzystny wpływ na kondycje skóry i oczu oraz silny potencjał przeciwutleniający,
  • stojącą na straży odporności witaminę C, która - podobnie jak witamina A - jest przeciwutleniaczem, czyli najskuteczniejszym neutralizatorem toksycznego działania wolnych rodników,
  • niewielkie ilości dbających o prawidłową pracę systemu nerwowego witamin z grupy B, z naciskiem na kwas foliowy, który jest niezbędny nie tylko na etapie życia płodowego, ale również wzrostu i dojrzewania,
  • ważny dla normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i prawidłowej pracy serca potas,
  • niezbędny do obsługi większości procesów życiowych magnez,
  • kluczowe dla mocnych kości wapń i fosfor,
  • wzmacniający odporność cynk.

Kaloryczność mandarynek

Mandarynki w diecie odchudzającej

Na skórce mandarynek osadza się wiele zanieczyszczeń i szkodliwych związków
Na skórce mandarynek osadza się wiele zanieczyszczeń i szkodliwych związków123RF/PICSEL

Mandarynki: 5 korzyści dla zdrowia

  1. Dzięki bogactwu witaminy A wzmacniają oczy i chronią przed tak poważnymi schorzeniami narządu wzroku, jak jaskra czy zaćma.
  2. Witamina A jest też niezwykle ważna dla dzieci - szczególnie na etapie intensywnego wzrostu. Jest niezbędna dla budowy silnych kości i zębów, w czym niebagatelną rolę odgrywają również zawarte w mandarynkach pierwiastki - wapń i fosfor.
  3. Liczne przeciwutleniacze (witamina A, C i flawonoidy) dają mandarynkom moc neutralizowania wolnych rodników, co chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym przed cukrzycą, miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami.
  4. Dzięki przeciwutleniaczom, a także zawartości cynku, mandarynki wzmacniają i uszczelniają system immunologiczny, czyniąc go wydajniejszym w starciu z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wzmacniają odporność.
  5. Bogactwo kwasu foliowego i magnezu czyni z mandarynek "dobry pokarm" dla komórek mózgowych. Warto sięgać po nie, gdy działamy w stresie albo mamy do wykonania pracę wymagającą wytężonego wysiłku umysłowego.