Jak wykorzystać białą czekoladę

Dobra biała czekolada produkowana jest z masła kakaowego, dlatego ma kremowy kolor, a nie biały, jak te, które są wytwarzane tylko z tłuszczu, cukru i mleka.

Nie wszyscy doceniają walory smakowe białej czekolady
Nie wszyscy doceniają walory smakowe białej czekolady123RF/PICSEL

Dobra biała czekolada produkowana jest z masła kakaowego, dlatego ma kremowy kolor, a nie biały, jak te, które są wytwarzane tylko z tłuszczu, cukru i mleka.

Słodsza

Biała czekolada jest słodsza od tradycyjnej ciemnej, dlatego często wykorzystuję ją, przygotowując ciasta i desery.

Ścieranie

Czekoladę będzie nam łatwiej zetrzeć, jeśli wcześniej tabliczkę i tarkę włożymy na godzinę do zamrażalnika.

Wiórki

Zawsze robię sama, bo nie jest to wcale trudne. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarowuję cienką warstwę na szklanej płycie. Gdy czekolada stwardnieje, odcinam szpachelką niewielkie paski i dekoruję nimi tort lub ciasto.

Biały sos

Z białej czekolady przyrządzam doskonały sos do lodów lub deserów. Tabliczkę kruszę i roztapiam w kąpieli wodnej. Kiedy trochę przestygnie, wlewam powoli 150 ml śmietanki kremówki, cały czas mieszając.

Czasem doprawiam sos rumem lub brandy. Jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ekspert Rewii : Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas