Reklama

Reklama

Jak zimą przechowywać ziemniaki

Nie ma chyba bardziej popularnego warzywa wśród Polaków niż ziemniaki. Wykorzystuje się je przede wszystkim jako dodatek do drugiego dania, ale też do zrobienia ciast, chlebów i pysznych klusek.

Słowem - ziemniaki warto mieć pod ręką. Co jednak zrobić, żeby utrzymały swoją świeżość? Gdzie powinniśmy je przetrzymywać? W jakiej temperaturze nie stracą swoich właściwości?

Idealnie byłoby, gdyby mogły leżeć w chłodnym, ale nie zimnym, miejscu, w którym temperatura wynosi ok. 15 stopni C. Nie każdy jednak mieszka w domu z piwnicą. Nigdy nie należy zostawiać kartofli w foliowym worku - wilgoć, która wytworzy się w reklamówce doprowadzi do ich gnicia i pleśni.

Najlepszą alternatywą jest papierowa torba. W niej ziemniaki będą bezpieczne. Papierowa torba uchroni też warzywa przed działaniem promieni słonecznych. Słońce sprawia, że ziemniaki zielenieją. Wtedy też stają się toksyczne, gdyż zawarta w nich solanina może spowodować poważne zatrucie pokarmowe.

Reklama

Pod wpływem niskiej temperatury skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier. Kartofle przechowywane w lodówce, nie będą smaczne.

Jeśli w domu nie masz piwnicy ani spiżarni, lepiej nie robić dużych zapasów, tylko kupować ziemniaki na bieżące potrzeby.            

Czytaj więcej:

Jak zasłonić niedoskonałości talii

Czy szpilki naprawdę działają na mężczyzn

Sposoby na przejedzenie

Przepis pijana zakonnica podbija internet!

Najmodniejsze kwiaty doniczkowe 2021. Zobacz koniecznie!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje