Jak zimą przechowywać ziemniaki
Nie ma chyba bardziej popularnego warzywa wśród Polaków niż ziemniaki. Wykorzystuje się je przede wszystkim jako dodatek do drugiego dania, ale też do zrobienia ciast, chlebów i pysznych klusek.
Słowem - ziemniaki warto mieć pod ręką. Co jednak zrobić, żeby utrzymały swoją świeżość? Gdzie powinniśmy je przetrzymywać? W jakiej temperaturze nie stracą swoich właściwości?
Idealnie byłoby, gdyby mogły leżeć w chłodnym, ale nie zimnym, miejscu, w którym temperatura wynosi ok. 15 stopni C. Nie każdy jednak mieszka w domu z piwnicą. Nigdy nie należy zostawiać kartofli w foliowym worku - wilgoć, która wytworzy się w reklamówce doprowadzi do ich gnicia i pleśni.
Najlepszą alternatywą jest papierowa torba. W niej ziemniaki będą bezpieczne. Papierowa torba uchroni też warzywa przed działaniem promieni słonecznych. Słońce sprawia, że ziemniaki zielenieją. Wtedy też stają się toksyczne, gdyż zawarta w nich solanina może spowodować poważne zatrucie pokarmowe.
Pod wpływem niskiej temperatury skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier. Kartofle przechowywane w lodówce, nie będą smaczne.
Jeśli w domu nie masz piwnicy ani spiżarni, lepiej nie robić dużych zapasów, tylko kupować ziemniaki na bieżące potrzeby.
Czytaj więcej: