Jak zrobić mączkę ze skorupek jaj? Jak wykorzystać ją w ogrodzie?

O nawozie ze skorupek jaj robi się coraz głośniej. Tym naturalnym sposobem użyźniania gleby interesują się ogrodnicy, którzy chcą zminimalizować udział chemii w swoich uprawach. To ważne przy kwiatach ozdobnych, ale przede wszystkim roślinach uprawnych, które potem mają wylądować na naszych talerzach. Proponujemy więc przygotowanie mączki ze skorupek jaj. Jak ją zrobić? To dziecinnie proste, a nasz patent pozwoli ci uzyskać sprawdzoną odżywkę do roślin właściwie za darmo – wykorzystasz resztki ze śniadania!

Mączka ze skorupek jaj to niezwykle wygodny w użyciu nawóz
Mączka ze skorupek jaj to niezwykle wygodny w użyciu nawóz123RF/PICSEL

Jak działają skorupki jajek w ogrodzie?

Właśnie przygotowałeś efektowną bezę, puszysty biszkopt, a może uraczyłeś rodzinę omletem na śniadanie? Jedno jest pewne - po kulinarnych eksperymentach zostało sporo odpadków. Nie wyrzucaj ich do kosza! Zastosowanie skorupek jaj jest naprawdę wszechstronne i żaden ogrodnik nie powinien tego faktu ignorować.

Często można usłyszeć o nich jako o sposobie na pozbycie się ślimaków. Na tym jednak zalety jajecznych skorupek się nie kończą! Są doskonałym źródłem magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i sodu, więc skorupki jaj bardzo dobrze wpływają na wzrost roślin, utrzymanie ich w dobrej kondycji oraz plonowanie. Przede wszystkim jednak stanowią skarbnicę łatwo przyswajalnego wapnia, więc sprzyjają odkwaszaniu gleby.

Skorupki jajek: Do jakich roślin nadają się najlepiej?

Choć są bardzo wszechstronnym surowcem, nie sprawdzą się w przypadku wszystkich upraw. Ze względu na wspomnianą zawartość wapnia i zdolność do zmieniania odczynu gleby w kierunku zasadowym, lepiej nie stosować ich w przypadku roślin kwasolubnych. Unikaj korzystania z nich np. w przypadku hortensji czy różaneczników.

Zatem jakie rośliny najlepiej reagują na właściwości skorupek jaj? Bez obaw stosuj je w uprawie ogórków, pomidorów, cukinii, jarmużu, fasoli, kapusty, ale też winogron. Gdy mowa o okazach ozdobnych w ogrodzie, zastosuj jajeczny nawóz do piwonii, lawendy, żurawki, bluszczu, liliowców, goździków, ciemierników.

Jak zrobić mączkę ze skorupek jaj? Instrukcja krok po kroku

Jak spożytkować skorupki jajek? Weź je do ogrodu!
Jak spożytkować skorupki jajek? Weź je do ogrodu!123RF/PICSEL

To doskonały patent na naturalny, skuteczny i tani nawóz. Skoro wykorzystywane są odpadki, śmiało można stwierdzić, że to darmowa odżywka do roślin. Postaraj się jednak używać skorupek jaj, które były gotowane w wodzie bez soli.

  • By zrobić nawóz w formie mączki, skorupki wysusz. Możesz odłożyć je na ręcznik papierowy albo talerzyk i zostawić w suchym, przewiewnym miejscu.
  • Jeśli trudno o takie warunki lub zależy ci na czasie, możesz wysuszyć je w lekko nagrzanym piekarniku.
  • Skorupki przełóż do moździerza i rozdrobnij tak, by uzyskać proszek. Wydaje ci się to być nieco starodawną metodą? Z powodzeniem użyjesz w tym celu również blendera. Wcześniej jednak skorupki warto rozdrobnić w rękach.

Jak stosować sproszkowane skorupki jaj w ogrodzie? Posyp nimi podłoże wokół roślin, które wymagają odżywienia. Mączkę możesz również połączyć z ziemią, w której umieszczasz młode sadzonki lub uzupełnić nimi glebę używaną do przesadzenia starszych czy rozrośniętych okazów. Składniki odżywcze będą uwalniane stopniowo, odpowiednio zasilając rośliny.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas