Jakie grzyby można teraz spotkać w lasach?

Przełom sierpnia i września jest czasem, kiedy w polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybów. Na spacerze w lesie można natknąć się między innymi na maślaki zwyczajne, borowiki szlachetne, kurki czy koźlaki. Zawierają one cenne minerały i witaminy, wspierające pracę naszego organizmu. Wybieraj tylko te okazy, które znasz i których jesteś pewien, że nie są trujące. Jakie grzyby można spotkać teraz w lesie? Dowiesz się z tego artykułu.

Koniec sierpnia to idealny czas na rozpoczęcie grzybobrania
Koniec sierpnia to idealny czas na rozpoczęcie grzybobrania123RF/PICSEL

Jakie grzyby jadalne można spotkać końcem lata w Polsce?

Podczas sierpniowych i wrześniowych spacerów po lesie można natknąć się na kilka gatunków grzybów. Do najczęściej spotykanych zalicza się:

  • Pieprzniki jadalne - pod tą nazwą kryją się popularne kurki. Pierwsze okazy można dostrzec pod mchem już na początku czerwca. Sezon na te grzyby trwa mniej więcej do końca października. Dlaczego warto je jeść? Są one cennym źródłem witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego i mózgu. Ponadto kurki zawierają potas czy magnez: w połączeniu ze sobą usprawniają pracę serca i mięśni szkieletowych.
  • Borowiki szlachetne - kolejny rodzaj grzybów, które można spotkać teraz w lesie, to borowiki szlachetne, zwane też prawdziwkami. Podczas grzybobrania spotkasz je w okolicach sosen czy buków. W swojej diecie powinny je uwzględnić osoby cierpiące na osteoporozę i mające słabe zęby. Zawierają one spore ilości fosforu, który jest pierwiastkiem odpowiadającym za mocne i zdrowe kości oraz stawy.
  • Maślaki zwyczajne - na grzyby te podczas wędrówki po lesie możesz natknąć się w okresie od czerwca do października. W szczególności lubią one sąsiedztwo modrzewi oraz sosen, dlatego tam warto ich szukać. Gatunki te w swoim składzie mają duże ilości białka, które stanowi element budulcowy mięśni. Związek ten pomaga też w spalaniu masy mięśniowej, dlatego jest ważny w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie.
  • Koźlarze babki - grzyby te potocznie nazywane są kozakami lub koźlakami. Preferują one sąsiedztwo brzóz, a spotkać je można od lipca, aż do listopada. Są one źródłem aminokwasów, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Między innymi biorą udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Ponadto pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi i wspierają równowagę kwasowo-zasadową.

Jak przygotować się na grzybobranie?

Na grzyby warto zabrać ze sobą specjalny nóż i koszyk
Na grzyby warto zabrać ze sobą specjalny nóż i koszyk123RF/PICSEL

Nim wybierzesz się na grzybobranie do lasu, musisz się do niego odpowiednio przygotować. Po pierwsze zabierz ze sobą koszyk, kalosze, ale też odpowiedni strój. Ponieważ pogoda o tej porze roku jest zmienna, weź ze sobą pelerynę, która ochroni cię przed deszczem. Pamiętaj, że w lesie mogą znajdować się kleszcze, dlatego bardzo ważne jest, aby wybrać ubrania, które dokładnie zakryją całe ciało. Dodatkowo spryskaj się odpowiednim preparatem lub posmaruj specyfikiem odstraszającym te owady.

Ważny będzie również nożyk, który posłuży do obcinania grzybów. W sklepach można nabyć specjalny nóż posiadający odpowiednie ostrze i pędzelek do oczyszczania grzybów z pyłu. Nie zapomnij zabrać ze sobą atlasu z grzybami, bo nawet najlepszy specjalista może popełnić błąd podczas zbioru i analizy gatunków grzybów.

Jak rozpoznać trujące okazy?

Podczas grzybobrania bardzo łatwo można natknąć się na okazy trujące. Kiedy zbierasz grzyby, stawiaj na typy rurkowe, czyli borowiki, maślaki czy koźlarze. Wśród tego typu grzybów, o wiele rzadziej występują gatunki trujące. Unikaj natomiast grzybów, które mają blaszkowaty kształt, gdyż mogą to być śmiertelne muchomory. Zawsze na spacer do lasu warto zaprosić osobę, która ma doświadczenie w kwestii zbierania grzybów i pomoże ci w czasie poszukiwań różnych okazów.

Wielu ludzi powiela nieprawdziwą informację mówiącą o tym, że trujący grzyb ma zawsze gorzki smak lub brzydko pachnie. Nie jest to prawda, ponieważ wiele trujących okazów może mieć słodki posmak i delikatny zapach. Pamiętaj również o tym, że obróbka termiczna nie sprawi, iż grzyby przestaną być trujące. Każdy z nich zawsze taki pozostanie, a wysoka temperatura nie sprawi, że trujące toksyny znikną bez śladu.

Przepis na zupę borowikową

Borowiki mają dużo cennych witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Borowiki mają dużo cennych witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu123RF/PICSEL

Kiedy już uzbierasz kosz pełen pysznych i dorodnych grzybów, to czas na przygotowanie pysznej zupy borowikowej. Nie jest ona trudna do przyrządzenia, ale wymaga skompletowania kilku składników:

  • półtora litra bulionu warzywnego,
  • pół kilograma borowików,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 100 mililitrów śmietany 30-procentowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i osuszone świeże grzyby pokrój w drobną kostkę i zostaw na boku.
  2. Wcześniej przygotowany bulion zagotuj, następnie pozostaw na małym ogniu na kilka minut.
  3. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło oraz oliwę i wrzuć drobno posiekaną cebulkę.
  5. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, a następnie smaż przez pięć minut.
  6. Po upływie czasu dodaj na patelnię grzyby i smaż je przez kolejne pięć minut.
  7. Do bulionu wlej wywar z grzybami i warzywami, gotuj na małym ogniu przez kwadrans.
  8. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem. Dla smaku możesz dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas