Jakie grzyby można teraz spotkać w lasach?

Koniec sierpnia to idealny czas na rozpoczęcie grzybobrania
Koniec sierpnia to idealny czas na rozpoczęcie grzybobrania123RF/PICSEL

Jakie grzyby jadalne można spotkać końcem lata w Polsce?

  • Pieprzniki jadalne - pod tą nazwą kryją się popularne kurki. Pierwsze okazy można dostrzec pod mchem już na początku czerwca. Sezon na te grzyby trwa mniej więcej do końca października. Dlaczego warto je jeść? Są one cennym źródłem witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego i mózgu. Ponadto kurki zawierają potas czy magnez: w połączeniu ze sobą usprawniają pracę serca i mięśni szkieletowych.
  • Borowiki szlachetne - kolejny rodzaj grzybów, które można spotkać teraz w lesie, to borowiki szlachetne, zwane też prawdziwkami. Podczas grzybobrania spotkasz je w okolicach sosen czy buków. W swojej diecie powinny je uwzględnić osoby cierpiące na osteoporozę i mające słabe zęby. Zawierają one spore ilości fosforu, który jest pierwiastkiem odpowiadającym za mocne i zdrowe kości oraz stawy.
  • Maślaki zwyczajne - na grzyby te podczas wędrówki po lesie możesz natknąć się w okresie od czerwca do października. W szczególności lubią one sąsiedztwo modrzewi oraz sosen, dlatego tam warto ich szukać. Gatunki te w swoim składzie mają duże ilości białka, które stanowi element budulcowy mięśni. Związek ten pomaga też w spalaniu masy mięśniowej, dlatego jest ważny w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie.
  • Koźlarze babki - grzyby te potocznie nazywane są kozakami lub koźlakami. Preferują one sąsiedztwo brzóz, a spotkać je można od lipca, aż do listopada. Są one źródłem aminokwasów, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Między innymi biorą udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Ponadto pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi i wspierają równowagę kwasowo-zasadową.

Jak przygotować się na grzybobranie?

Na grzyby warto zabrać ze sobą specjalny nóż i koszyk
Na grzyby warto zabrać ze sobą specjalny nóż i koszyk123RF/PICSEL
Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak rozpoznać trujące okazy?

Przepis na zupę borowikową

Borowiki mają dużo cennych witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Borowiki mają dużo cennych witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu123RF/PICSEL
  • półtora litra bulionu warzywnego,
  • pół kilograma borowików,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 100 mililitrów śmietany 30-procentowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.
  1. Oczyszczone i osuszone świeże grzyby pokrój w drobną kostkę i zostaw na boku.
  2. Wcześniej przygotowany bulion zagotuj, następnie pozostaw na małym ogniu na kilka minut.
  3. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło oraz oliwę i wrzuć drobno posiekaną cebulkę.
  5. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, a następnie smaż przez pięć minut.
  6. Po upływie czasu dodaj na patelnię grzyby i smaż je przez kolejne pięć minut.
  7. Do bulionu wlej wywar z grzybami i warzywami, gotuj na małym ogniu przez kwadrans.
  8. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem. Dla smaku możesz dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!