Reklama

Reklama

Jeden składnik odmieni smak syropu z cebuli. Ewa Wachowicz zdradza sekret

Syrop z cebuli - zdrowotna mikstura, którą chyba każdy z nas w dzieciństwie próbował i raczej nie ma dobrych skojarzeń. Po ten naturalny specyfik sięga ostatnio coraz więcej osób i szuka odpowiedzi na pytanie, co zrobić, aby zmienić jego charakterystyczny smak. Odpowiedź na to pytanie ma Ewa Wachowicz. Obok cebuli ważne są także m.in. goździki

Na co pomaga syrop z cebuli? 

Syrop z cebuli to znane, domowe lekarstwo stosowane na kaszel, zarówno ten suchy, jak i mokry.  Ma działanie wykrztuśnie, co oznacza, że rozrzedza zalegającą w oskrzelach wydzielinę i dzięki temu ułatwia także pozbycie się jej. Polecany jest również m.in. przy zapaleniu gardła czy anginie. To także dobry specyfik, który pomoże wzmocnić odporność. Syrop z cebuli stosowany jest przez wiele osób również w walce z katarem. Wystarczy namoczyć w nim wacik i na chwilę umieścić go w nosie. U dzieci polecane jest przecieranie takim wacikiem okolic nosa.

Reklama

Więcej o zdrowotnych właściwościach syropu z cebuli znajdziecie w serwisie: ZDROWIE.interia.plSyrop z cebuli - stary jak świat sposób nie tylko na przeziębienie

Syrop z cebuli - receptura od Ewy Wachowicz

Jak przygotować syrop z cebuli? Są sposoby na to, aby pozbyć się tego nieprzyjemnego posmaku. Swój sposób zdradziła Ewa Wachowicz. Potrzebujesz nie tylko cebuli, ale też imbir, czosnek i goździki. Wszystko zalewasz miodem i trzymasz w zamknięciu przez jeden dzień. 

Przepis na syrop z cebuli według wskazówek Ewy Wachowicz

Składniki na syrop z cebuli:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka goździków
  • kawałek imbiru
  • miód

Przygotowanie syropu z cebuli:

  1. Cebule, czosnek oraz imbir obrać i pokroić.
  2.  Wraz z goździkami ułożyć w słoiku, robiąc warstwy. 
  3. Zalać miodem. 
  4. Zamknąć i odstawić w zacienione miejsce na jeden dzień. 

*Przepis pochodzi z felietonu Ewy Wachowicz: Cebula i jej (nie)zwykłe wykorzystanie w kuchni

Syrop z cebuli - do której godziny podawać

Zaleca się, aby dorośli pili syrop z cebuli ok. 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. U dzieci to 2 łyżeczki (w tym przypadku warto także skonsultować dawkowanie syropu z cebuli z lekarzem). Miksturę najlepiej przyjmować po posiłku. Ostatnia dawka nie powinna być pita bezpośrednio przed snem, gdyż syrop ma działanie wykrztuśne.  Czas przyjmowania to nie więcej niż 7 dni. 

Czytaj równieżSyrop z cebuli warstwowy: Jakich błędów unikać?

Gdzie przechowywać syrop z cebuli?

Syrop z cebuli musi być przechowywany w zamkniętym słoiku lub w innym szklanym opakowaniu, w chłodnym miejscu. Najlepsza będzie do tego po prostu lodówka. Tak, szczelnie zamknięty syrop może stać nawet do 14 dni. 

Jeśli pozostawimy miksturę w temperaturze pokojowej, po 2-3 dniach będzie już do wyrzucenia. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: syrop z cebuli działanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy