Chcesz mieć książkowe ciśnienie? Oto pasta, która w tym pomoże

Jeśli byłeś na wakacjach na Bałkanach, to ajwar musisz znać
Jeśli byłeś na wakacjach na Bałkanach, to ajwar musisz znać123RF/PICSEL

Jak się robi ajwar?

Do czego stosować ajwar?

Jeśli mamy w domu ajwar, to możemy wykorzystać go na wiele sposobów
Jeśli mamy w domu ajwar, to możemy wykorzystać go na wiele sposobów123RF/PICSEL

Czy ajwar jest zdrowy?

Zobacz również:

    Jak zrobić ajwar?

    Ajwar można szybko przygotować w domu
    Ajwar można szybko przygotować w domu123RF/PICSEL
    • 4 papryki czerwone,
    • bakłażan,
    • 2 ząbki czosnku,
    • oliwa,
    • ocet winny,
    • sól i pieprz do smaku.
    1. Papryki kroimy na pół, wydrążamy nasiona. 
    2. Bakłażana kroimy na pół i skórkę nacinamy. 
    3. Warzywa wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż będą dobrze przyrumienione. 
    4. W zastępstwie możemy użyć patelni grillowej albo ułożyć paprykę i bakłażana na ruszcie. 
    5. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajmy czosnek i miksujemy na gładką masę, którą później przekładamy na patelnie z oliwą. 
    6. Doprawiamy dwoma łyżkami octu winnego, solą i pieprzem oraz dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny, aby odparowała woda. 
    7. Gotowy ajwar można przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.