Katarzyna Bosacka ostrzega przed żywnością przetworzoną. Mówi o zmianach w mózgu
Oprac.: Dagmara Kotyra
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na żywność przetworzoną. W najnowszym instagramowym poście, powołując się na badania naukowe, przestrzega przed jedzeniem typu fast food. Podkreśliła, że może się przyczyniać do zmian w mózgu i wskazała, jakie produkty działają na niego pozytywnie.
Katarzyna Bosacka o żywności przetworzonej
Dziennikarka powołała się na badania naukowe badaczy z Hiszpanii, które wskazały, że przekąski, słodkie napoje, gotowe dania, wędliny, ciastka i inne dania typu fast food przyczyniają się do zwiększania ryzyka wystąpienia depresji i negatywnie działają na mózg.
"W badaniu wzięło udział 152 dorosłych osób, których jedzenie było monitorowane przez rok. Okazało się, że osoby jedzące więcej żywności przetworzonej częściej doświadczały objawów depresji, a ich mózg miał mniejszą ilość «szarej substancji», która jest ważna m.in. przy podejmowaniu decyzji" - przekazała na Instagramie.
Zobacz także: Po kolacji poświęć 15 minut na tę czynność. Kilogramy zaczną spadać, a stan zdrowia się poprawi
Katarzyna Bosacka ostrzega internautów. Co pozytywnie wpływa na mózg?
Katarzyna Bosacka od lat apeluje do Polaków, by stawiali na zdrową żywność i unikali produktów, których skład pozostawia wiele do życzenia. Wszystko to w trosce o zdrowie. Dlatego też często bierze pod lupę popularne produkty, analizuje zawarte w nich składniki i dzieli się wnioskami z internautami. W ten sposób edukuje i nakłania do robienia świadomych zakupów.
W kwestii żywności przetworzonej influencerka podkreśliła, że przyczynia się nie tylko do otyłości i powstawania stanu zapalnego organizmu. Oprócz tego dochodzi również negatywny wpływ na samopoczucie i zdolność radzenia sobie z problemami.
Zobacz także: Siedzący tryb życia Polaków zbiera żniwo. Jeden sygnał alarmowy może uratować twoje zdrowie
Dziennikarka zaapelowała, by skupiać się na zdrowych i naturalnych produktach. W związku z tym wymieniła te, które pozytywnie oddziałują na mózg. Są to m.in. jajka, brokuły, pomarańcze, orzechy, kurkuma, pestki dyni, kakao, ryby, siemię lniane, awokado, owoce jagodowe i warzywa liściaste.
***