Kiedy nie jeść pomidorów? O tej porze zachowaj ostrożność
Pomidory, mimo że są niezwykle zdrowe i pełne cennych składników odżywczych, wymagają od nas pewnej ostrożności w spożywaniu. Choć reakcje na zawarte w nich substancje należy analizować indywidualnie, szczególną uwagę warto zwrócić na porę, o jakiej pojawiają się na naszych talerzach. Jedzenie pomidorów "z zegarkiem w ręku" pomoże uchronić się przed nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Spis treści:
Pomidor — owoc czy warzywo?
Kwestia klasyfikacji tych smacznych produktów dla wielu osób nadal pozostaje niejasna. Jak traktować i jakim mianem określać pomidory? Zgodnie z definicją botaniczną zaliczane są do owoców. Jednak pod względem kulinarnym znacznie bardziej kojarzą się z warzywami — używane są bowiem w sałatkach, sosach, zupach i wielu innych daniach wytrawnych. Obie klasyfikacje mają swoje uzasadnienie, a wybór między nimi zależy głównie od kontekstu.

Kiedy pomidory mogą zaszkodzić? Nie każdy zdaje sobie sprawę
Choć pomidory zawierają wiele korzystnych składników, mogą być źródłem niepożądanych dolegliwości zdrowotnych. Dzieje się tak, gdy jemy pomidory na czczo. Spożywanie ich na pusty żołądek (zazwyczaj więc dotyczy to śniadania) nie jest zalecane. Dlaczego tak się dzieje?
Pomidory charakteryzują się stosunkowo wysoką zawartością kwasów, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, szczególnie u osób z wrażliwym układem pokarmowym i wrzodami. Przeciwwskazaniem jest również borykanie się z refluksem oraz zgagą. Spożywanie pomidorów na czczo może stymulować jednocześnie nadmierną produkcję kwasów żołądkowych, co skutkuje uczuciem pieczenia w przełyku, a nawet rozwojem stanów zapalnych. Niepokojącym sygnałem jest także uczucie ciężkości w żołądku pojawiające się po posiłku.
Z czym warto łączyć pomidory?
Są uniwersalne, dobrze komponują się z innymi składnikami, a do tego z pełnym przekonaniem można określić je mianem skarbnicy składników odżywczych. Nie warto całkowicie wykreślać pomidorów z jadłospisu, a do ich spożywania podejść rozsądnie. Wiadomo już, że jedzenie na pusty żołądek nie jest najlepszym pomysłem.

Jeśli niewyobrażamy sobie bez nich śniadania, zaleca się łączyć je z produktami, takimi jak pełnoziarniste pieczywo czy zdrowe tłuszcze (np. oliwa), które mogą zneutralizować negatywny wpływ kwasów.