Kiedy zbierać agrest? Unikaj jednej pory, inaczej owoce szybko zgniją
Oprac.: Joanna Leśniak
Według angielskich legend krzewy agrestu miały stanowić siedzibę leśnych wróżek i duszków. Z pewnością jest w nich coś magicznego, ponieważ z owoców wyczarować można mnóstwo smakołyków – od ciast drożdżowych i kruchych tart, aż po smaczne przetwory. Kiedy dokładnie przypada sezon? Kiedy zbierać agrest i jaką technikę przyjąć?
Spis treści:
Kiedy jest sezon na agrest?
Wiele zależy od warunków atmosferycznych w danym roku i odmian rośliny. Pierwsze owoce można zbierać już pod koniec czerwca, jednak to lipiec jest szczytem sezonu na agrest. Właśnie wtedy na krzewach obecne są kuliste owoce — gładkie lub pokryte miękkimi włoskami. Kojarzysz je z wyłącznie kwaśnym smakiem? Prawdopodobnie miałeś okazję kosztować niedojrzałych owoców. W pełni sezonu w agreście bez problemu da się wyczuć słodkie nuty, które czynią z niego wyborny przysmak.
Kiedy zbierać agrest?
Określenie idealnej pory na zbiór agrestu ocenisz na podstawie obserwacji. Do ogrodu lub sadu ruszaj, gdy owoce stają się miękkie. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że "owoce wróżek" nie dojrzewają równomiernie, więc zbiory będzie trzeba podzielić nawet na kilka etapów.
Zastanawiasz się, kiedy zbierać agrest na sok i inne przetwory, np. kompot z agrestu na zimę? W tym przypadku możesz zacząć wcześniej, gdy owoce nie będą jeszcze w pełni dojrzałe. Ich kwaśny smak zostanie przełamany dodatkami do dżemów czy innych frykasów, więc nie musisz martwić się tym, że będą zbyt cierpkie.
Pora dnia ma znaczenie. Ubiór tak samo!
Nie zaleca się zbierać agrestu o poranku. Z czego to wynika? Rano na krzewach nadal obecna jest rosa — zbiór wilgotnych owoców nie sprzyja ich przechowywaniu. Pracę lepiej zaplanować na godziny popołudniowe, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość i zmniejszy się znacząco ryzyko ich wczesnego gnicia.
Pamiętaj również o rękawicach ochronnych. Krzewy agrestu znane są z kolców, których ukłucie może być bardzo bolesne. Zaleca się założyć także koszulę z długim rękawem.
Czy agrest można mrozić? Tajniki przechowywania owoców
Po zebraniu owoców przejrzyj je dokładnie i odrzuć egzemplarze, które wzbudzają twoje wątpliwości. Do przechowywania nadają się zdrowe i dorodne owoce. Jak przechowywać agrest? Zaleca się trzymać go w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Dojrzałe owoce zachowają świeżość do pięciu dni, z kolei niedojrzałe do ośmiu-dziesięciu.
Ten czas wydaje się krótki i zastanawiasz się, czy agrest można mrozić? Mamy dobrą wiadomość — jak najbardziej! Trzeba go jednak odpowiednio przygotować.
- Owoce umyj i osusz na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
- Gdy będą suche, ułóż jedną warstwę na tacce i włóż do zamrażarki na trzy godziny.
- Po tym czasie przełóż je do pojemnika lub woreczka strunowego przeznaczonego do mrożenia. Dzięki podzieleniu mrożenia agrestu na etapy, owoce nie będą się sklejać.
Tak zamrożony agrest spożytkuj w ciągu pół roku.
Polecamy: