Kiełbasa w garnku nie popęka i zachowa wspaniały aromat. Patent kucharek

Biała kiełbasa to jeden z wyrobów mięsnych, który króluje na polskich stołach w Wielkanoc. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów w tym surową, parzoną, z mięsa wieprzowego lub wołowego. Kupując ją, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, a proste triki jej przygotowania sprawią, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil.

Biała kiełbasa
Biała kiełbasa123RF/PICSEL

Biała kiełbasa od lat króluje w polskiej kuchni

Biała kiełbasa w polskiej kuchni pojawiła się już XVII wieku w Wielkopolsce. Pierwszy przepis na nią znalazł się zaś w książce kucharskiej autorstwa Marii Śleżańskiej z 1904 roku.

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów białej kiełbasy w zależności od rodzaju mięsa i sposobu jej przygotowania, zanim trafi na sklepowe półki.

Wyróżniamy białą kiełbasę: 

  • wołową 
  • wieprzową 
  • parzoną
  • surową 
  • nietrwałą 
  • średnio rozdrobnioną 
  • silnie rozdrobnioną 

To od naszych preferencji smakowych zależy, która z nich będzie dla nas najlepsza. Jednak jest kilka zasad, którymi warto kierować się przy wyborze dobrej białej kiełbasy. 

Jaka biała kiełbasa jest najlepsza?

Czym kierować się przy wyborze białej kiełbasy w sklepie? Przede wszystkim składem i kolorem kiełbasy
Czym kierować się przy wyborze białej kiełbasy w sklepie? Przede wszystkim składem i kolorem kiełbasy 123RF/PICSEL

Bez względu na to, czy wybierzemy surową, czy parzoną, wieprzową, czy wołową białą kiełbasę, ważne, by w sklepie czytać etykiety. Im więcej mięsa, a mniej tłuszczu, mąki, ulepszaczy i soi oraz innych wypełniaczy, tym lepiej dla nas.

Na etykiecie powinno być wyszczególnione z jakiego rodzaju mięsa została wykonana kiełbasa i jaka jest jego procentowa zawartość w produkcie.

Biała kiełbasa wieprzowa może zawierać podgardle, boczek, łopatkę wieprzową, dodatek wołowiny, mięso gulaszowe oraz przyprawy jak pieprz sól, majeranek czosnek.

Mięsna masa zamknięta jest w naturalnym flaku z jelita wieprzowego. Im więcej powyższych dodatków, tym lepiej, a gdy wysoko w składzie pojawiają wypełniacze, jak soja, tym gorzej dla nas.

Należy także zwrócić uwagę na kolor. Wbrew pozorom nie powinniśmy wybierać kiełbasy o zabarwieniu... białym. Świadczy to o dużej zawartości tłuszczu w kiełbasie. Za to bardziej różowa lub szara barwa będzie świadczyła o sporej zawartości mięsa. Im więcej mięsa pochodzącego z mięśni, tym bardziej różowa będzie biała kiełbasa.

Jak gotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa to często dodatek do żurku
Biała kiełbasa to często dodatek do żurku 123RF/PICSEL

Po ugotowaniu biała kiełbasa powinna być zwarta i aromatyczna. Żeby to osiągnąć po wybraniu dobrej białej kiełbasy w sklepie, należy ją w odpowiedni sposób ugotować, a raczej... sparzyć. 

Jak przygotować kiełbasę do żurku tak, aby nie popękała? Trik polega na tym, że wody w garnku nie doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed tym momentem wyłączamy ogień i wówczas wkładamy kiełbasę do prawie wrzącej wody, a następnie zostawiamy ją w tej wodzie pod przykryciem na 20-30 minut. Przedtem warto delikatnie ponakłuwać osłonkę, by ciśnienie znalazło ujście, a kiełbasa nie rozlatywała się nam na talerzu.

Dobrze do wody dodać także szczyptę soli, majeranek i liść laurowy, wtedy kiełbasa nabierze dodatkowego aromatu.

Białą kiełbasę możemy podawać na różne sposoby - do żurku w plasterkach, na tacy z innymi wędlinami, albo na gorąco w całości ze smażoną na klarowanym maśle cebulą.  

Biała kiełbasa świetnie smakuje też solo
Biała kiełbasa świetnie smakuje też solo Bartosz Krupa/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News
„Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim”materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas