Jak gotować mrożone pierogi? Istotna jedna zasada. W przeciwnym razie zamienią się w "papkę"

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak gotować surowe, mrożone pierogi? Kluczowa jedna zasada. Inaczej się rozpadną
Jak gotować surowe, mrożone pierogi? Kluczowa jedna zasada. Inaczej się rozpadną123RF/PICSEL

Jak lepiej mrozić pierogi: surowe czy gotowane? Eksperci nie mają wątpliwości

Jak lepiej mrozić pierogi: surowe czy gotowane? Eksperci nie mają wątpliwości
Jak lepiej mrozić pierogi: surowe czy gotowane? Eksperci nie mają wątpliwościLUKASZ SOLSKI/East NewsEast News

Na jaką wodę wrzucamy zamrożone pierogi? Pamiętaj o tym szczególe

  • W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Podobny trik sprawi, że pierogi będą się swobodnie, ale równomiernie gotować i nie posklejają się ze sobą.
  • Pierogi wrzucaj do wrzącej wody.
  • Pierogi gotuj na małym ogniu. Zbyt duży płomień może doprowadzić do rozklejania się ciasta.
  • Pierogi gotuj pod częściowym przykryciem - wytwarzana podczas gotowania temperatura skutecznie je bowiem rozmrozi, dzięki czemu farsz będzie ciepły w środku.
  • Nie rozmrażaj pierogów przed gotowaniem. Podobny zabieg może sprawić, że pierogi się posklejają, ciasto popęka, a farsz wypłynie w trakcie gotowania.
  • Mrożone pierogi nie wymagają długiego gotowania - wystarczy zaledwie około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Rozgotowane stracą bowiem jędrność i smak.
"Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?