Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy

Kluski kładzione to coś, co przygotowuje się błyskawicznie i równie szybko napełni brzuchu głodnych domowników. Najlepiej sprawdzają się wtedy, kiedy nie ma zbytnio czasu, by stać w kuchni albo po prostu nie ma się sił po wyczerpującym dni w pracy. Jak zrobić kluski kładzione? Przepis jest banalny i łatwo go zapamiętać.

Kluski kładzione robi się w kilka chwil i wyjdą nawet kulinarnemu laikowi
Kluski kładzione robi się w kilka chwil i wyjdą nawet kulinarnemu laikowiArchiwum autora

Kluski kładzione? Sekretem jest ich prostota

Kluski kładzione są banalne w przygotowaniu, dlatego warto wziąć je na kulinarny tapet, kiedy głód daje się mocno we znaki. Zanim jednak dowiemy się, jakie są potrzebne składniki i jak przygotować to danie, warto wiedzieć wcześniej, jak je jeść. Ogólnie kluski kładzione mogą być polane roztopionym masłem albo okrasą. Można także zjadać je z sosami lub gulaszami. Nikt również nie powiedział, że kładzione kluski nie mogą być podawane na słodko, np. z owocami. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Jak zrobić kluski kładzione? Oto składniki

Kluski kładzione można podawać z podsmażoną albo skarmelizowaną cebulką
Kluski kładzione można podawać z podsmażoną albo skarmelizowaną cebulkąArchiwum autora

Do przygotowania klusek kładzionych będziemy potrzebować wyłącznie czterech składników:

  • mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • wody (3-4 łyżek)
  • jajka (jednej sztuki)
  • soli (szczypta)

Jak zrobić kluski?

Do wysokiej miski wystarczy wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli i na koniec dodać wodę. Całość trzeba dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki albo widelca. Ważne, żeby konsystencja ciasta na kluski była zwięzła, ale również całość zaczęła się ciągnąć. Gotowe ciasto należy gotować w osolonym wrzątku: za pomocą łyżki zbiera się małe porcje ciasta i kładzie na wodzie. Po dwóch minutach od wypłynięcia na powierzchnie kluski można wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej.

Wnieś kluski kładzione na wyższy poziom!

Kluski kładzione bronią się same, ale można przepis lekko zmodyfikować tak, aby smak był jeszcze lepszy. Wystarczy wodę zamienić na inny płyn! Jeśli wiemy, że kluski będą podawane w wersji wytrawnej, to można sięgnąć po odrobinę bulionu. Natomiast w wersji na słodko mogą być wzbogacone dodatkiem mleka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas