Posmaruj nim kromkę i dodaj korniszona. Niczego lepszego na śniadanie nie zjesz

Jesienna słota nie zachęca do wstawania z łóżka? Domowy wegański smalec może sprawić, że pobudki staną się znośne. Przepis na takie smarowidło to nie tylko obowiązkowy punkt programu dla wegan i wegetarian, ale także urozmaicenie dla mięsożerców, którzy pragną małej odmiany. Uwaga: wegański smalec robi się błyskawicznie i szybko znika, dlatego warto od razu przygotować go więcej.

Smalec z fasoli ma inny kolor niż jego tradycyjny odpowiednik. To zasługa smażonej cebulki
Smalec z fasoli ma inny kolor niż jego tradycyjny odpowiednik. To zasługa smażonej cebulki123RF/PICSEL

Dlaczego wegański smalec jest lepszy? Zrobisz go w mig!

Wegański smalec bije na głowę ten tradycyjny, ponieważ nie dość, że robi się go błyskawicznie, to na dodatek cały dom nie pachnie specyficzną wonią, która w trakcie domowej produkcji unosi się znad kuchenki. Sekretem jest biała fasola w puszce: można kupić w każdym sklepie. Wystarczy dodać kilka innych składników, które tylko podkręcą smak domowego smarowidła. Świeża kromka chrupiącego pieczywa, gruba warstwa wegańskiego pasztetu i plaster ogórka kiszonego lub konserwowego bronią się same: taki smak z całą pewnością zachęci do celebrowania śniadań.

Tchnienie świeżości o poranku

Jak zrobić wegański smalec?

Ugotuj fasolę do miękkości i zblenduj. Wegański smalec już jest gotowy
Ugotuj fasolę do miękkości i zblenduj. Wegański smalec już jest gotowy123RF/PICSEL

Szukasz przepis na wegański smalec? Oto on:

Składniki:

  • fasola biała (z puszki lub szklanka ugotowanej do miękkości),
  • cebula,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowania trzeba zacząć od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszkleniu ją na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie do blendera lub malaksera dodać fasolę, przyprawy oraz połowę cebulki. Całość zmiksować na gładką pastę, a na koniec dodać resztę cebuli i wymieszać za pomocą łyżki. Wegański smalec z fasoli jest już gotowy, więc nie pozostaje nic innego, jak posmarowanie nim kromką pieczywa.

Wegański smalec? Możesz modyfikować przepis

Podsmażona cebula nadaje smalcowi wyrazisty, brązowy kolor
Podsmażona cebula nadaje smalcowi wyrazisty, brązowy kolor123RF/PICSEL

Podany przepis na wegański smalec to dopiero początek. Recepturę można modyfikować i dodawać składniki według upodobań. Lubimy jabłko w smalcu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać co nieco kwaśnego owocu do naszego smarowidła. Jeśli lubujemy się w wyrazistych smakach, to do smażonej cebuli warto dodać odrobinę jałowca, czosnku lub papryki wędzonej w proszku. Nie zapominajmy, z czym najlepiej taka pajda domowego smalczyku smakuje: ogórek kiszony i korniszon to absolutna konieczność.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas