Posmaruj nim kromkę i dodaj korniszona. Niczego lepszego na śniadanie nie zjesz
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Jesienna słota nie zachęca do wstawania z łóżka? Domowy wegański smalec może sprawić, że pobudki staną się znośne. Przepis na takie smarowidło to nie tylko obowiązkowy punkt programu dla wegan i wegetarian, ale także urozmaicenie dla mięsożerców, którzy pragną małej odmiany. Uwaga: wegański smalec robi się błyskawicznie i szybko znika, dlatego warto od razu przygotować go więcej.
Dlaczego wegański smalec jest lepszy? Zrobisz go w mig!
Wegański smalec bije na głowę ten tradycyjny, ponieważ nie dość, że robi się go błyskawicznie, to na dodatek cały dom nie pachnie specyficzną wonią, która w trakcie domowej produkcji unosi się znad kuchenki. Sekretem jest biała fasola w puszce: można kupić w każdym sklepie. Wystarczy dodać kilka innych składników, które tylko podkręcą smak domowego smarowidła. Świeża kromka chrupiącego pieczywa, gruba warstwa wegańskiego pasztetu i plaster ogórka kiszonego lub konserwowego bronią się same: taki smak z całą pewnością zachęci do celebrowania śniadań.
Jak zrobić wegański smalec?
Szukasz przepis na wegański smalec? Oto on:
Składniki:
- fasola biała (z puszki lub szklanka ugotowanej do miękkości),
- cebula,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowania trzeba zacząć od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszkleniu ją na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie do blendera lub malaksera dodać fasolę, przyprawy oraz połowę cebulki. Całość zmiksować na gładką pastę, a na koniec dodać resztę cebuli i wymieszać za pomocą łyżki. Wegański smalec z fasoli jest już gotowy, więc nie pozostaje nic innego, jak posmarowanie nim kromką pieczywa.
Wegański smalec? Możesz modyfikować przepis
Podany przepis na wegański smalec to dopiero początek. Recepturę można modyfikować i dodawać składniki według upodobań. Lubimy jabłko w smalcu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać co nieco kwaśnego owocu do naszego smarowidła. Jeśli lubujemy się w wyrazistych smakach, to do smażonej cebuli warto dodać odrobinę jałowca, czosnku lub papryki wędzonej w proszku. Nie zapominajmy, z czym najlepiej taka pajda domowego smalczyku smakuje: ogórek kiszony i korniszon to absolutna konieczność.