Reklama

Reklama

Końcówka banana. Czy można ją jeść?

Wielu Polaków uwielbia banany, jednak znaczna większość nie zjada ich w całości. Wyrzucamy nie tylko skórkę, ale również końcówkę, która wzbudza mnóstwo emocji. Często wydaje nam się, że jest ona źródłem toksyn lub, że znajdują się w niej niebezpieczne pasożyty. Jaka jest prawda?

Ciemne końcówki bananów nie cieszą się dobrą reputacją. 

O ile najczęściej chętnie zjadamy resztę owocu, o tyle od tej części większość z nas trzyma się z daleka.

Czarna końcówka banana. Najpopularniejsze mity

O ile najczęściej chętnie zjadamy resztę owocu, o tyle od tej części większość z nas trzyma się z daleka od niechlubnej ciemnej końcówki. 

Niektórzy uważają, że to właśnie ona jest źródłem toksyn oraz pestycydów. Inni idą jeszcze o krok dalej, twierdząc, że znajdują się w niej lamblie, larwy pająków lub cysty ogoniastka jelitowego.

Cała prawda o końcówce banana. Czy można ją jeść?

Na szczęście są to jedynie mity i nic z powyższych nie jest prawdą. 

W końcówce banana nie ma nic niebezpiecznego. Jest tam tyle samo witamin, (takich jak potas, wapń magnez czy fosfor), co w pozostałej części owocu, a najwięcej pestycydów znajduje się na skórce... Przez zjedzeniem banana należy więc pamiętać o tym, aby zawsze dokładnie je umyć. 

Reklama

Ciemny kolor świadczy zaś o dojrzałości bananów, a nie o tym, że są one niebezpieczne.

Czytaj również:

Szmaragdowe paznokcie to teraz hit. Odważysz się je zrobić?

Rafał Brzozowski i Marta Manowska. Co tak naprawdę ich łączy?

Co się dzieje z organizmem, gdy dodajesz cynamon?

Przepis pijana zakonnica podbija internet!

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje