Końcówka banana. Czy można ją jeść?

Wielu Polaków uwielbia banany, jednak znaczna większość nie zjada ich w całości. Wyrzucamy nie tylko skórkę, ale również końcówkę, która wzbudza mnóstwo emocji. Często wydaje nam się, że jest ona źródłem toksyn lub, że znajdują się w niej niebezpieczne pasożyty. Jaka jest prawda?

Banany są bardzo zdrowe, jednak ich końcówki zazwyczaj cieszą się złą sławą. Słusznie?
Banany są bardzo zdrowe, jednak ich końcówki zazwyczaj cieszą się złą sławą. Słusznie?123RF/PICSEL

Ciemne końcówki bananów nie cieszą się dobrą reputacją. 

O ile najczęściej chętnie zjadamy resztę owocu, o tyle od tej części większość z nas trzyma się z daleka.

Czarna końcówka banana. Najpopularniejsze mity

O ile najczęściej chętnie zjadamy resztę owocu, o tyle od tej części większość z nas trzyma się z daleka od niechlubnej ciemnej końcówki.

Niektórzy uważają, że to właśnie ona jest źródłem toksyn oraz pestycydów. Inni idą jeszcze o krok dalej, twierdząc, że znajdują się w niej lamblie, larwy pająków lub cysty ogoniastka jelitowego.

Cała prawda o końcówce banana. Czy można ją jeść?

Na szczęście są to jedynie mity i nic z powyższych nie jest prawdą. 

W końcówce banana nie ma nic niebezpiecznego. Jest tam tyle samo witamin, (takich jak potas, wapń magnez czy fosfor), co w pozostałej części owocu, a najwięcej pestycydów znajduje się na skórce... Przez zjedzeniem banana należy więc pamiętać o tym, aby zawsze dokładnie je umyć.

Ciemny kolor świadczy zaś o dojrzałości bananów, a nie o tym, że są one niebezpieczne.

"Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas