"Leśny kawior" zrobisz w moment. Idealny do zup, sosów i zapiekanek
Sezon na grzyby jest bardzo krótki, dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Kiedy mamy pełne kosze "leśnego mięsa", to warto je spożytkować. W jaki sposób? Wystarczy przygotować domową pastę z grzybów leśnych do słoików. Będzie idealnym smarowidłem do chleba, dodatkiem do jajecznicy i ekspresową bazą do zup. Jak przygotować pastę z grzybów leśnych? Wystarczy kilka składników i chęci do pracy.
Do czego wykorzystywać pastę z grzybów leśnych?
Co zrobić z nadprogramową ilością grzybów? Zapewne pierwszy na myśl przychodzi proces ich suszenia. Oczywiście, nie jest to najgorszy pomysł, ale potrzeba czasu, aby uzyskać gotowy produkt. Przygotowanie pasty, może być lepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Tzw. leśny kawior może być bazą do zup, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się smarowidłem do pieczywa. Pasta z grzybów leśnych jest wdzięczna w przygotowaniu, a nadaje się również do zapiekanek, sosów i innych dań, które wymagają użycia "leśnego mięsa".
Pasta z grzybów: potrzebne składniki
- 1 kg grzybów,
- 2 cebule,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Grzyby oczyszczamy, gotujemy do miękkości oraz odcedzamy. Następnie albo siekamy na drobno lub blendujemy na gładką masę. Oczywiście, kilka grzybów można odstawić i tylko je posiekać, aby ich struktura była wyczuwalna. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości masła. Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy koncentrat, grzyby oraz sos sojowy. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku i gotowe. Pastę grzybów leśnych przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy, aby produkt mógł być przechowywany w domowej spiżarni.