"Leśny kawior" zrobisz w moment. Idealny do zup, sosów i zapiekanek

Sezon na grzyby jest bardzo krótki, dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Kiedy mamy pełne kosze "leśnego mięsa", to warto je spożytkować. W jaki sposób? Wystarczy przygotować domową pastę z grzybów leśnych do słoików. Będzie idealnym smarowidłem do chleba, dodatkiem do jajecznicy i ekspresową bazą do zup. Jak przygotować pastę z grzybów leśnych? Wystarczy kilka składników i chęci do pracy.

Pasta z grzybów leśnych jest idealna na kanpki (fot. Elena Nazarova)
Pasta z grzybów leśnych jest idealna na kanpki (fot. Elena Nazarova)CanvaProINTERIA.PL

Do czego wykorzystywać pastę z grzybów leśnych?

Co zrobić z nadprogramową ilością grzybów? Zapewne pierwszy na myśl przychodzi proces ich suszenia. Oczywiście, nie jest to najgorszy pomysł, ale potrzeba czasu, aby uzyskać gotowy produkt. Przygotowanie pasty, może być lepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Tzw. leśny kawior może być bazą do zup, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się smarowidłem do pieczywa. Pasta z grzybów leśnych jest wdzięczna w przygotowaniu, a nadaje się również do zapiekanek, sosów i innych dań, które wymagają użycia "leśnego mięsa".

"Wydarzenia": Apel służb ratunkowych i sanitarnych do grzybiarzyPolsat News

Pasta z grzybów: potrzebne składniki

Do przygotowania pasty nadają się wszystkie rodzaje grzybów leśnych
Do przygotowania pasty nadają się wszystkie rodzaje grzybów leśnych123RF/PICSEL
  • 1 kg grzybów,
  • 2 cebule,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Grzyby wystarczy ugotować do miękkości, a później posiekać
Grzyby wystarczy ugotować do miękkości, a później posiekać123RF/PICSEL

Grzyby oczyszczamy, gotujemy do miękkości oraz odcedzamy. Następnie albo siekamy na drobno lub blendujemy na gładką masę. Oczywiście, kilka grzybów można odstawić i tylko je posiekać, aby ich struktura była wyczuwalna. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości masła. Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy koncentrat, grzyby oraz sos sojowy. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku i gotowe. Pastę grzybów leśnych przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy, aby produkt mógł być przechowywany w domowej spiżarni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas