Lubczyk ogrodowy: Właściwości i zastosowania

Lubczyk ogrodowy jest rośliną, którą powszechnie stosuje się w kulinariach. Jej charakterystyczny smak, początkowo gorzki, który przechodzi w pikantny i przyjemnie cierpki, znalazł zastosowanie w wielu uniwersalnych przyprawach. Dzięki lubczykowi można wydobyć idealny aromat domowego rosołu oraz wzbogacić smak past kanapkowych, różnych mięs czy pieczywa. Roślina ta znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Zarówno korzeń, jak i liście, mają działanie lecznicze. Wykorzystuje się je w profilaktyce schorzeń związanych z układem moczowym, trawiennym czy krążenia. Zawarte w nim substancje czynne mają potencjał antybakteryjny, co świetnie się sprawdza w np. w pielęgnacji skóry. To nie jedyne zalety w włączenia tej niezwykłej rośliny do codziennej diety. Co trzeba wiedzieć o lubczyku? Jakie ma jeszcze właściwości?

Lubczyk ogrodowy
Lubczyk ogrodowy ©123RF/PICSEL
Zakładki do przyprawInteria DIY

Co trzeba wiedzieć o lubczyku?

Kwiat lubczyku
©123RF/PICSEL

Lubczyk ogrodowy, znany również pod ludowymi nazwami jako lubiśnik czy łakotne ziele, jest byliną z rodziny selerowatych. Pochodzi z Azji, ale uprawiany jest w wielu miejscach na całym świecie. Był dobrze znany mieszkańcom starożytnej Grecji i Rzymu, ale jego stosowanie upowszechnili żyjący w średniowieczu benedyktyńscy mnisi. Lubczyk ogrodowy powszechnie wykorzystuje się w kulinariach. Jednak często znany jest jako naturalny afrodyzjak i tym działaniem wpisał się trwale w kulturze ludowej: przyczepiony we włosy panny młodej miał zapewnić szczęście, dostatek oraz rychłe potomstwo.

Dodatek do potraw

Aromatyczne zioło może być dodatkiem do wielu potraw. Tradycyjny rosół przygotowany przez babcie musiał zawierać posiekaną natkę i korzeń rośliny. Niewiele osób wie, że lubczyk jest smacznym dodatkiem do sosów, marynat i farszów. Można spożywać go na surowo, ale nie traci swoich właściwości podczas obróbki cieplnej. Warto dodawać lubczyk do potraw wegetariańskich, np. warzywnych gulaszy, past kanapkowych czy sosów do makaronu. Poza tym idealnie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, rybami, a także owocami morza. Należy pamiętać, aby nie przesadzać z jego ilością, gdyż jego intensywny smak może zdominować całą potrawę.

Nie tylko w kulinariach

Tradycyjny rosół
©123RF/PICSEL

Lubczyk ogrodowy, a szczególnie jego korzeń, jest uznawany za naturalny środek leczniczy. Znajdują się w nim liczne substancje czynne, między innymi olejek eteryczny, a także skrobia, cukry, żywice, kumaryna, kwasy organiczne (octowy i walerianowy), polifenole i fitosterole. Oprócz tego w lubczyku można znaleźć witaminę C, która nie tylko stymuluje naturalną odporność organizmu, ale przyczynia się np. do detoksykacji organizmu oraz sprawniejszej metabolizacji lipidów. Poza tym uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu krwiaków. Dzięki lubczykowi i zawartych w nim witaminach z grupy B, łatwiej goją się rany oraz zmniejsza się prawdopodobieństwo występowania blizn.

Lubczyk na trawienie

Lubczyk jest polecany wszystkim osobom, które cierpią z powodu schorzeń układu pokarmowego. Wywar z lubczyku łagodzi objawy niestrawności, takie jak wzdęcia, ból czy biegunka. Jego działanie antybakteryjne może zmniejszyć ryzyko występowania wrzodów żołądka oraz zatruć pokarmowych. Lubczyk powinien być włączony do diet oczyszczających, ponieważ działa moczopędnie i ułatwia usunięcie zalegających w organizmie toksyn. Korzeń tej rośliny może również stanowić profilaktykę infekcji układu moczowego, a także wykazuje potencjał łagodzenia ich objawów.

Sprawniejsza praca serca

Nać lubczyku
©123RF/PICSEL

Dzięki obecnym w lubczyku fitosterolom można obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dlatego istnieje mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która może skutkować zawałem serca. Regularne spożywanie lubczyku ogrodowego ma potencjał obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne prowadząc do ich większej elastyczności, a kumaryna może zapobiegać występowaniu zakrzepów.

Naturalny kosmetyk

Lubczyk może być traktowany jako naturalny środek pielęgnacyjny. Obecne w nim antyoksydanty pomagają komórkom się zregenerować, a także spowolnić procesy starzenia się. Witaminy, szczególnie z grupy B, mogą niwelować przebarwienia. Warto od czasu do czasu zmielić nadziemną część lubczyku i stosować, np. jako odżywczą maseczkę na skórę. Jego działanie antybakteryjne może pomóc w pozbyciu się trądziku, a także wspomóc kurację np. przeciw łuszczycy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas