Mało znana funkcja w piekarniku. Włącz, a wyczyści się sam

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Piekarnik, to oprócz pralki i lodówki, jeden z podstawowych sprzętów AGD, który jest na wyposażeniu większości mieszkań i domów. Niestety używanie piekarnika sprawia, że w środku osadza się zaschnięty i przypalony tłuszcz, który jest trudny do usunięcia. Na szczęście piekarniki posiadają fantastyczną funkcję, która pozwala na samooczyszczenie się takiego urządzenia.

Do czego służy w piekarniku funkcja pyroliza?
Do czego służy w piekarniku funkcja pyroliza?Marek BAZAK/East NewsEast News

Czym jest pyroliza?

Przygotowujemy w nim m.in. ciasta, zapiekanki i potrawy mięsne, dlatego piekarnik jest niezwykle przydatnym urządzeniem. Problem w tym, że po kilku miesiącach używania piekarnika, zwłaszcza jeśli nie myjemy go regularnie, jego wnętrze pokryte jest brudem w postaci przypalonego tłuszczu, sosów i resztek pokarmu.

Wiele piekarników dostępnych na rynku posiada pewną funkcję, która zdecydowanie pomaga zadbać o czystość urządzenia. Jest nią pyroliza, czyli pewnego rodzaju mechanizm pozwalający na bezpieczne rozgrzanie piekarnika do 500 st. C, dzięki czemu tłuszcz i brud są wypalane i zmieniają się w popiół, który jest łatwy do sprzątnięcia.

Gdy pyroliza wykona swoje zadanie, wystarczy odczekać, aż piekarnik ostygnie i wówczas kilkoma ruchami zbieramy spopielone resztki jedzenia, sosów i tłuszczu, a nasz piekarnik w środku jest idealnie czysty.

Piekarniki wyposażone w pyrolizę posiadają dodatkowe zabezpieczenia w kontekście wysokiej temperatury. Uszczelki w drzwiach takiego piekarnika wykonane są z odporniejszych materiałów, niż ma to miejsce w klasycznych piekarnikach. Ponadto takie urządzenia posiadają dodatkową izolację termiczną, wobec czego używanie funkcji pyrolizy jest bezpieczne.

Jak korzystać z pyrolizy?

Zanim uruchomimy funkcję pyrolizy, musimy pozbyć się z piekarnika zabrudzeń, które możliwe są do usunięcia. To o tyle istotne, bowiem większe pozostałości po pokarmie mogą zapalić się na skutek bardzo wysokiej temperatury.

Kolejny etap podczas przygotowania do pyrolizy polega na wyjęciu z piekarnika wszystkich blach i kratek i rusztów. Urządzenie musi być puste. Takie akcesoria mogłyby się odkształcić z uwagi na temperaturę. Wiele piekarników posiada różne poziomy działania pyrolizy. Zazwyczaj są trzystopniowe poziomy dostosowane do lekkich, średnich i mocnych zbrudzeń.