Ukryta funkcja szuflady pod piekarnikiem. Nie służy do przechowywania blaszek
Do czego ma służyć szuflada umiejscowiona pod piekarnikiem? Zazwyczaj trzymamy w niej blachy do pieczenia, foremki na ciasta czy drobne akcesoria kuchenne. Ma ona jednak ukrytą funkcje, o której mało kto wie.

Spis treści:
W większości przypadków pod piekarnikiem montuje się wąską szufladę. Ma ona konkretne zadanie. Chociaż producenci piekarników zazwyczaj informują o tym w instrukcjach urządzeń, zwykle nie wczytujemy się aż tak dokładnie. Jakie jest więc zadanie szuflady pod piekarnikiem? Służy ona nie tylko do przechowywania kuchennych akcesoriów.
Ukryta funkcja piekarnika. Mało kto wie do czego służy specjalna szuflada
Zazwyczaj szuflada pod piekarnikiem nie jest głęboka, ale wystarczająca, by pomieścić blaszki, foremki czy papier do pieczenia. Niektórzy wrzucają tam nawet suche produkty spożywcze - makarony, mąkę czy kasze. Okazuje się, że błędem jest wykorzystywanie jej w taki sposób. Zdaniem producentów sprzętów AGD można umieścić tam żywność, ale w zupełnie innym celu.
Szuflada zamontowana pod piekarnikiem pełni jedną bardzo istotną funkcję i z tego też względu konieczne jest, by znajdowała się tuż pod urządzeniem. Otóż podczas nagrzewania się tego sprzętu dochodzi do niej ciepłe powietrze i najlepiej będzie wykorzystać ją jako miejsce do... podgrzewania posiłków. Dla osób, które nie mają kuchenki mikrofalowej, będzie to nie tylko duże ułatwienie, ale także korzystniejsza dla zdrowia alternatywa. Można w niej utrzymać ciepło jedzenia do momentu podania na stół. Jest to szczególnie przydatne, gdy danie główne piecze się w piekarniku, a dodatki są już gotowe.

Jeśli szuflada jest na tyle głęboka, można pod nią również schować kilka talerzy i w ten sposób podać obiad na ciepłych półmiskach.
Co więcej, nie trzeba martwić się, że naczynia te popękają - temperatura wewnątrz szuflady nie jest bowiem na tyle wysoka.
Czego nie trzymać pod piekarnikiem?
Wiele osób zastanawia się, czego nie wolno trzymać w takiej szufladzie pod piekarnikiem. Na pewno nie należy przechowywać plastikowych pojemników oraz rzeczy wrażliwych na temperaturę, jeśli szuflada nagrzewa się w trakcie pieczenia. Nie przechowuj tam przedmiotów łatwopalnych, takich jak ściereczki kuchenne. To nie jest też odpowiednie miejsce dla szklanych naczyń, które nie są żaroodporne czy drewnianych łyżek, desek do krojenia, gdyż mogą się przesuszyć lub pękać pod wpływem ciepła.