Masz nadmierny apetyt na słodycze? Oto możliwe przyczyny

Nadmierny apetyt na słodycze może mieć poważne konsekwencje
Nadmierny apetyt na słodycze może mieć poważne konsekwencje123RF/PICSEL

Niedobory, które powodują przejadanie

Cynk to również bardzo ważny składnik, który powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie. Mniejsze ilości tego pierwiastka występują głównie u osób starszych, ale również wśród tych, którzy żyją w ciągłym stresie. Brak cynku „znieczula” kubki smakowe. Oznacza to, że chętniej dodajemy do potraw więcej soli i cukru. Świetnym źródłem cynku jest wątróbka, grzyby, fasola, a także pestki dyni.
Cynk to również bardzo ważny składnik, który powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie. Mniejsze ilości tego pierwiastka występują głównie u osób starszych, ale również wśród tych, którzy żyją w ciągłym stresie. Brak cynku „znieczula” kubki smakowe. Oznacza to, że chętniej dodajemy do potraw więcej soli i cukru. Świetnym źródłem cynku jest wątróbka, grzyby, fasola, a także pestki dyni.
Zdarza ci się mieć niepohamowaną ochotę na mięso? To najprawdopodobniej oznaka, że potrzebujesz żelaza. Czym je uzupełnić? Produktami mięsnymi - najlepiej drobiowymi z dobrych, sprawdzonych źródeł oraz rybami. Wegetarianie, którzy są bardziej narażeni na anemię, powinni pamiętać o codziennej dawce suszonych owoców, orzechów nerkowca, pestkach dyni i roślinach strączkowych. Dla lepszego wchłaniania, warto połączyć żelazo ze źródłem witaminy C – np. papryką czy szpinakiem.
Zdarza ci się mieć niepohamowaną ochotę na mięso? To najprawdopodobniej oznaka, że potrzebujesz żelaza. Czym je uzupełnić? Produktami mięsnymi - najlepiej drobiowymi z dobrych, sprawdzonych źródeł oraz rybami. Wegetarianie, którzy są bardziej narażeni na anemię, powinni pamiętać o codziennej dawce suszonych owoców, orzechów nerkowca, pestkach dyni i roślinach strączkowych. Dla lepszego wchłaniania, warto połączyć żelazo ze źródłem witaminy C – np. papryką czy szpinakiem.
Niski poziom wapnia i magnezu (które często idą ramię w ramię) objawia się tym, że mamy ochotę na słodkie i słone przekąski. Przewlekły stres jak i spożywanie zbyt dużej ilości produktów wysokoprzetworzonych i cukru pozbawiają nas zapasu magnezu i wapnia, zwiększając zachcianki na niezdrowe jedzenie. Wapń dostępny jest w przetworach mlecznych – dobrej jakości serach, jogurtach, kefirach, a także w sardynkach, jarmużu czy kapuście włoskiej. Magnez natomiast uzupełnimy sięgając po orzechy, nasiona czy brokuły.
Niski poziom wapnia i magnezu (które często idą ramię w ramię) objawia się tym, że mamy ochotę na słodkie i słone przekąski. Przewlekły stres jak i spożywanie zbyt dużej ilości produktów wysokoprzetworzonych i cukru pozbawiają nas zapasu magnezu i wapnia, zwiększając zachcianki na niezdrowe jedzenie. Wapń dostępny jest w przetworach mlecznych – dobrej jakości serach, jogurtach, kefirach, a także w sardynkach, jarmużu czy kapuście włoskiej. Magnez natomiast uzupełnimy sięgając po orzechy, nasiona czy brokuły.
Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – pomagają nam bowiem walczyć ze stresem. Witaminy B1 oraz B5 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, natomiast B6 i B9 wpływają na nastrój. Stresujące sytuacje sprawiają, że szybciej zużywamy zasoby tych witamin, dlatego - jeśli łatwo jest wyprowadzić cię z równowagi, pamiętaj o tym, by je uzupełniać. Picie alkoholu, nadużywanie kofeiny oraz rafinowanego cukru również przyczyniają się do utraty witamin z grupy B. Najlepszym ich źródłem jest nabiał, owoce morza, mięso, a przede wszystkim ziemniaki, banany, awokado i jaja – pamiętaj więc, by były obecne w twojej diecie.
Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – pomagają nam bowiem walczyć ze stresem. Witaminy B1 oraz B5 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, natomiast B6 i B9 wpływają na nastrój. Stresujące sytuacje sprawiają, że szybciej zużywamy zasoby tych witamin, dlatego - jeśli łatwo jest wyprowadzić cię z równowagi, pamiętaj o tym, by je uzupełniać. Picie alkoholu, nadużywanie kofeiny oraz rafinowanego cukru również przyczyniają się do utraty witamin z grupy B. Najlepszym ich źródłem jest nabiał, owoce morza, mięso, a przede wszystkim ziemniaki, banany, awokado i jaja – pamiętaj więc, by były obecne w twojej diecie.
Zbyt mała ilość niektórych składników w codziennej diecie - witamin, minerałów czy antyoksydantów może sprawić, że pojawia się ochota na ser, mięso, czekoladę czy frytki. Wbrew powszechnej opinii, nie jest tak, że chęć zjedzenia danego produktu wiąże się z zapotrzebowaniem organizmu na to konkretne pożywienie. Przykładowo, niedobór wapnia czy magnezu skutkuje zazwyczaj większą chęcią na słodkie pączki, a nie jogurt grecki czy orzechy. Przedstawiamy pięć powszechnych mikroelementów, które wpływają na to, co jesz. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 dotyczy wielu Polaków. Czym się objawia? Zazwyczaj ochotą na tłuste i kaloryczne kolacje. Mała ilość cennych kwasów tłuszczowych w diecie powoduje zachcianki na niezdrowe przekąski jak chipsy czy pizza. Niedobory uzupełnisz sięgając po ryby - łososia, sardynki oraz tuńczyka.
Zbyt mała ilość niektórych składników w codziennej diecie - witamin, minerałów czy antyoksydantów może sprawić, że pojawia się ochota na ser, mięso, czekoladę czy frytki. Wbrew powszechnej opinii, nie jest tak, że chęć zjedzenia danego produktu wiąże się z zapotrzebowaniem organizmu na to konkretne pożywienie. Przykładowo, niedobór wapnia czy magnezu skutkuje zazwyczaj większą chęcią na słodkie pączki, a nie jogurt grecki czy orzechy. Przedstawiamy pięć powszechnych mikroelementów, które wpływają na to, co jesz. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 dotyczy wielu Polaków. Czym się objawia? Zazwyczaj ochotą na tłuste i kaloryczne kolacje. Mała ilość cennych kwasów tłuszczowych w diecie powoduje zachcianki na niezdrowe przekąski jak chipsy czy pizza. Niedobory uzupełnisz sięgając po ryby - łososia, sardynki oraz tuńczyka.
X-news
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?