Masz problemy z jelitami? Spróbuj tej zupy - działa niczym balsam

Wzdęcia, boleści, przelewanie w jelitach? To problemy wielu osób, które często można rozwiązać dobrze zbilansowaną, zdrową dietą. W jej skład powinny wchodzić produkty spożywcze wspierające prace jelit i mikroflorę jelitową. Jednym z nich są ogórki kiszone i okazuje się, że tak lubiana przez Polaków zupa ogórkowa może być "złotym eliksirem" na jelita.

Zupa ogórkowa może okazać się remedium na problemy jelitowe
Zupa ogórkowa może okazać się remedium na problemy jelitowe123RF/PICSEL

Polacy ją uwielbiają. Ta zupa wspiera nasze jelita

Zupa ogórkowa to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Stoi niemal na piedestale dań naszej rodzimej kuchni wraz z rosołem i zupą pomidorową. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że prócz doskonałego smaku, może być również świetnym wsparciem dla naszego układu trawiennego.

Wszystko dzięki fermentowanym, czyli kiszonym ogórkom i zdrowym składnikom wspiera mikroflorę jelitową, poprawia trawienie i dostarcza cennych składników odżywczych.

To właśnie ogórki poddane kiszeniu dają tyle cennych składników naszym jelitom. Kiszone ogórki powstają w wyniku fermentacji mlekowej. Proces ten sprawia, że ogórki stają się bogatym źródłem probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających florę jelitową.

Regularne spożywanie produktów fermentowanych może pomóc w odbudowie mikrobioty jelit, zwłaszcza po antybiotykoterapii czy problemach trawiennych.

To nie magia, a kwas mlekowy i witaminy

Babcina zupa ogórkowa. Dlaczego może nam pomóc na problemy jelitowe?
Babcina zupa ogórkowa. Dlaczego może nam pomóc na problemy jelitowe?123rf.com123RF/PICSEL

Zupa ogórkowa ma lekko kwaśny smak i to też nie jest bez znaczenia dla naszych jelit. Sprzyja to wydzielaniu soków trawiennych i poprawia przyswajanie składników odżywczych. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych ogórkach wspiera trawienie i może łagodzić dolegliwości żołądkowe, takie jak wzdęcia czy zaparcia.

Kwaśny smak ogórków paradoksalnie działała zasadowo na organizm, co pomaga regulować poziom pH i przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. To ważne dla osób borykających się z problemami trawiennymi czy refluksem.

Zupa ogórkowa to też witaminy i minerały. Kiszone ogórki są źródłem witaminy C, K oraz B, a także cennych minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Wspierają odporność, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i pomagają utrzymać zdrową skórę.

Chcesz by zupa ogórkowa służyła twoim jelitom? Pilnuj tych zasad podczas gotowania

Spróbuj zrezygnować z zabielenia zupy ogórkowej
Spróbuj zrezygnować z zabielenia zupy ogórkowej 123RF/PICSEL

Żeby zupa ogórkowa pełniła swoją rolę, należy gotować ją w odpowiedni sposób i przestrzegać kilku zasad. Dbałość o ogórki jest tu na pierwszym miejscu. Nie można gotować ich zbyt długo, gdyż wysoka temperatura niszczy probiotyki. Najlepiej dodać je do wywaru pod koniec gotowania.

Przydatnym trikiem będzie dodanie do zupy także soku z kiszonych ogórków.  Warto go dodać dopiero po zdjęciu zupy z ognia, by nie tracić cennych bakterii fermentacyjnych.

Poważnym wyzwaniem dla wielu osób może okazać się rezygnacja z zabielania zupy śmietaną. Polacy uwielbiają dodawać do niej śmietankę, co nadaje jej łagodniejszego smaku.

Jednak należy pamiętać, że śmietana może niekorzystnie wpłynąć na nasze jelita i wywołać chociażby niepożądane wzdęcia.

„Ewa gotuje”: Zupa jarzynowo-ogórkowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?