Mocno pomarańczowe, a może zupełnie blade? Jeden kolor żółtek jest bezpieczny dla zdrowia
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Część osób bez zastanowienia wbija jajka do miski i przechodzi do kolejnego kroku w przepisie. Są jednak i tacy, którzy niemal pod lupę biorą barwę żółtka. Czasami jest prawie białe, a innym razem zachwyca intensywnie pomarańczowym kolorem. O czym świadczy jego pigmentacja i które jest najzdrowsze? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Co jest lepsze - białko czy żółtko?
Ugotowane na twardo lub miękko, wykorzystane do kremowej jajecznicy, puszystego omletu, a nawet wytrawnych muffinek. Jajka to nie tylko smakowita podstawa śniadań czy obiadów, ale także składnik, bez którego nie moglibyśmy przygotować wielu przepisów. Ten łatwo dostępny produkt składa się z dwóch głównych części, białka i żółtka.
Liczne receptury wymagają od nas użycia zaledwie jednej składowej. Która z nich jest zdrowsza? Z odpowiedzią na to pytanie nie zwlekali liczni specjaliści, stawiając sprawę jasno. Okazuje się, że to żółtko ma o wiele bardziej urozmaicony skład. Warto jednak wiedzieć, że w związku z tym jest także kaloryczniejszą częścią. Pomaga zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na liczne witaminy i mikroelementy, ale równocześnie obfituje w tłuszcze czy cholesterol.
Właściwości żółtka
Specjaliści podkreślają, że jajka powinny znaleźć się w codziennej diecie. Zdrowy człowiek może jeść je codziennie, a limit tygodniowy nie powinien przekraczać 10 sztuk. Ze smakiem zajadajmy się połączeniem białka i żółtka lub wybierzmy tylko jedną składową. Jeśli nie przepadamy za białkiem, wykorzystajmy w posiłkach bardziej intensywną część jajka. Jakie dobrodziejstwa znajdziemy w żółtku? Na liście warto wymienić przede wszystkim:
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminę E,
- witaminę K,
- witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- cholinę,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- cynk,
- selen.
Jaki kolor żółtka jest najzdrowszy?
Intensywnie pomarańczowe i ciemne żółtka od pokoleń uznawane są za lepsze. Zdarza się, że natrafimy na takie jajka w sklepach lub okolicznych targach, ale najczęściej są domeną pozyskiwanych od wiejskich kur. W kupnych nadal przeważają bardzo blade i ledwie wybarwione żółtka, traktowane jako produkt o wiele gorszej jakości i pozbawiony cennych właściwości. Często zastanawiamy się, czy ma to realne przełożenie na rzeczywistość. Od czego zależy barwa żółtka? Z naukowego punktu widzenia, na kolor żółtek ma wpływ obecności karotenoidów, czyli specjalnych barwników. Naukowcy badający temat dowiedli, że dobrostan kury, a zatem odpowiedniej jakości karma, dostęp do trawy czy świeżego powietrza, przekłada się na ciemniejszą barwę składowej jajka.
Dobrze dobrana karma powinna obfitować w zdrowe tłuszcze, witaminę A, witaminę D, witaminę E czy barwniki. Dopiero dzięki takiej mieszance uda się uzyskać zdrowy, odpowiednio ciemny i zachęcający kolor. Co ciekawe, często zabarwienie żółtka może być mylące. Kury z wolnego wybiegu korzystają z dobrodziejstw życia w otwartym gospodarstwie, a co za tym idzie, dostępu do roślin czy niewielkich robaczków. Taki pokarm również obfituje w naturalne barwniki, ale nie zawsze dostaną się one do jajka, powodując, że żółtko wypadnie dość blado. Odpowiednio nasycone żółtko uzyskamy także u kur z chowu klatkowego. Ma to związek z podawaniem sporej ilości kukurydzy oraz zabarwianiu paszy specjalnymi środkami.
Czy można jeść surowe jajko?
Jajka, w przeciwieństwie do wielu lubianych produktów spożywczych, nie tracą cennych właściwości nawet po dłuższej obróbce termicznej. Z tego względu doradza się, by nie zjadać surowych jajek. Taki wybór może być wyjątkowo niebezpieczny dla układu pokarmowego. Nie tylko kiepsko radzi sobie z taką formą pokarmu, ale dodatkowo staje się bardziej narażony na przyswojenie licznych bakterii, wśród których prym wiedzie groźna salmonella. To choroba zakaźna, której pierwsze symptomy rozpoznamy po bólach i skurczach brzucha, wysokiej gorączce czy nieustającej biegunce, prowadzącej do szybkiego odwodnienia.
Ostrożność w kontakcie z surowymi jajkami muszą zachować przede wszystkim osoby o mocno osłabionej odporności. Powinno się także zabezpieczyć je przed najmłodszymi członkami rodziny. Specjaliści doradzają, by zawsze wybierać jajka tylko ze sprawdzonych źródeł lub od zaufanych dostawców, a następnie przechowywać je w lodówce. Po wyciągnięciu ze specjalnej wytłaczanki warto dokładnie opłukać je pod wodą, a dopiero wtedy przejść do dalszego przyrządzania. W ramach bezpieczeństwa nie zaszkodzi także porządnie umyć rąk mydłem.
Sprawdź również: