Mrozisz w reklamówkach? Polacy popełniają ten błąd nagminnie. Skutki mogą być opłakane
![Aleksandra Tokarz](https://i.iplsc.com/000J60IORRLON6X9-C416.webp)
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie trwałości jedzenia, bowiem zamrożone potrawy możemy przechowywać przez kilka miesięcy. Wszystko jednak do momentu. Polacy nagminnie popełniają bowiem jeden z prostych błędów, umieszczając w zamrażarce produkty opakowane w reklamówki. Konsekwencje takiego działania mogą być opłakane.
![Czy można mrozić w reklamówce? Ten błąd nagminnie popełnia wielu Polaków](https://i.iplsc.com/000I595Z3DPDSW78-C322-F4.webp)
Kupujesz, wrzucasz do zamrażarki i gotowe. Mrożenie produktów jest jednym z najlepszych sposobów na oszczędności czasu i pieniędzy, pozwalając przy tym cieszyć się smakiem sezonowych produktów przez cały rok.
Mrożone jedzenie może być niemal tak zdrowe, jak to świeże. Niskie temperatury są bowiem jedną z najlepszych metod utrwalania żywności, pozwalając zachować wartości odżywcze poszczególnych produktów. Brzmi jak bajka? Jest nią jednak tylko do pewnego momentu. Jak mrozić jedzenie, aby sobie nie zaszkodzić? Jeden z błędów popełniamy systematycznie.
Czy można mrozić w reklamówce? Konsekwencje mogą być przykre
Zrobiłeś zakupy i zastanawiasz się jak zamrozić poszczególne produkty? Najpewniej sięgniesz po foliowe woreczki, w które kolejno opakujesz żywność i, tak przygotowane, umieścisz w zamrażalniku. Otóż podobny błąd popełnia wielu Polaków.
Opakowanie żywności w foliowy woreczek jest co prawda najbardziej ekonomicznym i najszybszym sposobem jej przygotowania do mrożenia, jednak w rzeczywistości wcale nie jest najlepszym i najbezpieczniejszym.
![Produkty, które trafiają do zamrażalnika powinny być szczelnie zamknięte](https://i.iplsc.com/0007P4Z7ISFRIC6U-C322-F4.webp)
Produkty, które trafiają do zamrażalnika powinny być bowiem szczelnie zamknięte. Tylko wtedy zachowają swoje cenne właściwości oraz smak. Nie stanie się tak w przypadku delikatnej folii, która nie zabezpieczy żywności tak mocno, jak byśmy sobie tego życzyli.
Pożegnać powinniśmy również wszelkie plany mrożenia żywności w reklamówkach, które uprzednio przynieśliśmy ze sklepu. Te mogą bowiem okazać się brudne i pełne bakterii, co mocno odbije się na stanie mrożonych produktów.
Zobacz również: Zjedzenie tej ryby może mieć fatalne skutki. Pod żadnym względem nie kupuj na wigilię
Czy można mrozić w pudełkach po lodach?
Zdarzyło ci się kiedyś otworzyć pudełko po lodach, a w środku odnaleźć koperek? To uczucie rozczarowania zna z pewnością niejeden z nas. Równie często bowiem, stając przed koniecznością zamrożenia żywności, sięgamy po plastikowe pudełka po lodach, które wydają się w tym przypadku świetną opcją. Zapewniamy im przecież "drugie życie", dokładnie zabezpieczając jednocześnie żywność. Jak się okazuje, podobny sposób po raz kolejny nie należy do najbezpieczniejszych.
![Pudełka po lodach zamieńmy na specjalne, plastikowe opakowania](https://i.iplsc.com/000I593CLGFTVVSC-C322-F4.webp)
Do pudełek po lodach bezwzględnie nie powinny trafiać gorące potrawy. Mikroplastik, pod wpływem wysokiej temperatury, może bowiem przedostać się z opakowania do żywności, mocno odbijając się na naszym zdrowiu. Co więcej, pudełka na lody nie są z założenia opakowaniami wielorazowymi, dlatego już po pierwszym użyciu powinny trafić do kosza.
W lodówce ani w zamrażarce nie wolno trzymać również, opakowanych w plastikowe pudełka po lodach, surowych jajek, surowego mięsa i wszelkiego rodzaju nabiału. Produkty mogą bowiem wytworzyć bakterie E. coli lub Salmonelli, rujnując nasze zdrowie.
Jak prawidłowo mrozić?
Żywność najlepiej zamrażać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. Opakowania z mrożonkami powinny być szczelnie zamknięte oraz pozbawione powietrza. Brak dostępu do tlenu ograniczy bowiem ich wysychanie, utratę zapachu, przenikanie aromatów obcych oraz ciemnienie i zmianę barwy.
Foliowe woreczki warto zastąpić więc specjalnymi woreczkami do mrożenia, wyposażonymi w wygodny suwak. Ich wytrzymała folia pozwoli na wielorazowy użytek, pozwalając również zadbać o nasze finanse. Pudełka po lodach zamieńmy natomiast specjalnymi, plastikowymi opakowaniami, których użycie zezwala na umieszczenie ich w zamrażalniku. Żywność mrozić można również w szklanych pojemnikach, a nawet słoikach, pod warunkiem, że te będą żaroodporne. W ten sposób ograniczymy ryzyko pęknięcia szkła w zbyt niskiej temperaturze.
Na opakowaniu należy zapisać datę zamrożenia. Pamiętajmy, że zasadniczo żaden produkt nie powinien leżeć w zamrażarce dłużej niż 9-12 miesięcy.