Mrożony płyn do naczyń to hit! Tłuste plamy przestaną być udręką

Domowe porządki potrafią doprowadzić do rozpaczy. Zwłaszcza gdy mowa o usuwaniu zaschniętego tłuszczu czy śladów spalenizny. Najwyższa pora uprzyjemnić sobie dbanie o czystość w mieszkaniu, eliminując długotrwałe szorowanie i wydawanie majątku na specjalistyczne detergenty. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Tak wcale nie musi być! Wystarczy, że sięgniesz po poczciwy płyn do mycia naczyń i go zamrozisz.

Czym wyczyścić tłuszcz i brud? To naprawdę proste
Czym wyczyścić tłuszcz i brud? To naprawdę proste123RF/PICSEL

O porządkach wiesz już wszystko?

Mogłoby się wydawać, że w sprzątaniu nie ma wielkiej filozofii i wszystko zostało już na ten temat powiedziane. Nie jest to czynność najprzyjemniejsza, ale konieczna. Na widok zaniedbanego piekarnika spuszczasz pokornie głowę, chwytając szczotkę z twardym włosiem i zabierasz się za żmudne, wyczerpujące szorowanie? Na widok ciemnej plamy na dywanie zastanawiasz się, jak przestawić meble, by ją zasłonić? Domowe środki czyszczące przychodzą z pomocą.

Nie tylko zaoszczędzisz sporo czasu, ale i pieniędzy. Nie zawsze inwazyjna chemia jest konieczna dla doprowadzenia domu do porządku. To również dobra wiadomość dla twojego portfela i stanu konta. W wielu przypadkach wystarczy najzwyklejszy płyn do mycia naczyń. Konieczna jest jednak znajomość jednego triku.

Dlaczego warto zamrozić płyn do naczyń?

Wbrew nazwie jest on detergentem wielofunkcyjnym i dużo bardziej wszechstronnym. Zapewne niejednokrotnie korzystaliście z jego potencjału, gdy w domu zabrakło np. płynu do mycia podłóg. Na tym nie koniec jego sprytnych zastosowań. Jak przygotować uniwersalny środek do sprzątania w zaciszu własnej kuchni?

Wystarczy, że porcje płynu przelejesz do pojemników na lód albo silikonowych foremek do pieczenia babeczek lub przygotowania domowych pralinek. Włóż do zamrażarki i poczekaj, aż stwardnieje. W ten sposób przygotujesz taką ilość domowego środka do czyszczenia, którą będziesz w stanie zużyć jednorazowo.

Intensywne szorowanie może zniszczyć garnki i inne kuchenne sprzęty
Intensywne szorowanie może zniszczyć garnki i inne kuchenne sprzęty123RF/PICSEL

Zamrożony płyn do mycia naczyń: Jak to działa i do czego używać?

Zastanawiasz się, na czym polega fenomen tego patentu? Przede wszystkim uzyskujesz w ten sposób praktyczny w użyciu detergent - dla wygody stosowania chwyć go przez ręcznik papierowy albo załóż jednorazowe rękawice. Pocieranie czyszczonej powierzchni jest całkowicie bezpieczne, ponieważ znika ryzyko zarysowania. Zamrożony płyn jest więc bezkonkurencyjny dla wszystkich szczotek i druciaków. Używaj go do czyszczenia:

  • przypalonych patelni i garnków - naruszenie ich powłoki jest szczególnie niebezpieczne i właściwie spisuje naczynie na straty, więc nieinwazyjne metody mycia są tu na wagę złota;
  • piekarnika z zaschniętym tłuszczem i resztkami żywności;
  • tkanin (w tym ubrań, dywanów i tapicerek) - wystarczy, że przez chwilę będziesz pocierać zabrudzenia kostką z płynu do naczyń, a następnie wypierzesz według zaleceń producenta;
  • trudnych do usunięcia śladów z kleju po naklejkach.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas