Musisz koniecznie wypróbować przepis. Będziesz je chrupać do każdego obiadu
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Sezon ogórkowy w pełni, więc smaczne warzywa dosłownie wysypują się zewsząd. Oczywiście, to nie lada gratka dla tych, którzy uwielbiają przygotowywać przetwory. Choć ogórki kiszone zawsze wiodą na polskich stołach prym, to trzeba przyznać, że nie tylko one są chętnie chrupane do obiadu albo jako przekąska. Korniszony również mają swoich miłośników, ponieważ zazwyczaj są twardsze i mają bardziej wyrazisty smak. Oczywiście, można wykonywać je na dziesiątki sposobów, ale szczególnie do gustu przypadły ogórki w zalewie curry. Jeśli do tej pory nie mieliśmy okazji ich skosztować, to czas wykonać je samodzielnie.
Czym są ogórki konserwowe?
Ogórki konserwowe powstają inaczej niż kiszone. Do ich przygotowania nie wykorzystuje się naturalnego procesu fermentacji, ale sporządza się zalewę na bazie wody, octu i cukru. Dlatego takie ogórki często nazywane są marynowanymi. Ale to niejedna różnica, która jest istotna w fazie produkcji. W trakcie ich sporządzania naturalne cukry w owocach nie rozkładają się na kwas mlekowy, który jest istotny w kontekście zdrowotnym. Mimo wszystko warto przygotować ogórki konserwowe, a tym bardziej w zalewie gyros, nie tylko dla ich smaku oraz chrupkości, ale po to, aby nadmiar warzyw zakonserwować i mieć je zimą na wyciągnięcie ręki.
Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?
Przygotowanie ogórków w zalewie gyros nie jest trudne, więc poradzi sobie z nimi nawet laik. Zanim jednak zakasamy rękawy i zabierzemy się do pracy, czas skompletować potrzebne składniki.
- 2 kg małych ogórków,
- 2 czerwone papryki,
- 1 żółta papryka,
- 4 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 8 łyżek oleju,
- 1 opakowanie przyprawy gyros.
Sposób przygotowania:
Ogórki najpierw trzeba porządnie umyć w zimnej wodzie, a później odciąć oba końce. Kiedy uporamy się z tym zdaniem, wszystkie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużego garnka. Pozostałe warzywa również myjemy: cebulę kroimy w piórka lub kostkę, papryki przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne, a później kroimy w kostkę. Czosnek można również pokroić na mniejsze kawałki albo zmiażdżyć w prasce. Przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z ogórkami, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Czas na marynatę do ogórków w zalewie gyros. W kolejnej misce mieszkamy ocet, wodę, olej i cukier, a na koniec dodajemy opakowanie przyprawy gyros. Po połączeniu składników, płyny dolewamy do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Przykrywamy garnek i odkładamy na ok. 10 godzin, aby warzywa puściły wodę. Co dwie godziny, całość można dokładnie wymieszać.
Kiedy ogórki w zalewie gyros odstały 10 godzin, czas na słoiki: do każdego najpierw umieścić same warzywa, ciasno je układając, ale trzeba zostawić około centymetr wolnej przestrzeni - tę zapełniamy powstałą zalewą. Zanim zakręcimy słoiki, warto odczekać chwilę, aby wypłynęły bąbelki powietrza, dla lepszego efektu można delikatnie poruszać słoikami. Kiedy już je zakręcimy, warto je zapasteryzować: albo w piekarniku, albo w garnku z wodą.