Na serce, jelita i wątrobę. Obowiązkowy w kuchni, gdy narządy nie domagają

Czarny sezam w Azji jest doskonale znany. W Polsce również zasługuje na uwagę
Czarny sezam w Azji jest doskonale znany. W Polsce również zasługuje na uwagę123RF/PICSEL

Czarny sezam: Azjaci wiedzą, co dobre

Małe ziarenka: Bogactwo przeciwutleniaczy

Witaminy i minerały? Czas sięgnąć po czarny sezam

Czarny sezam jest niepozorny, ale zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników
Czarny sezam jest niepozorny, ale zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników123RF/PICSEL
  • magnez - wspiera pamięć i koncentrację oraz poprawia kondycję mięśni,
  • żelazo - wzmacnia krew i zapobiega anemii,
  • potas - niezbędny dla prawidłowego działania serca,
  • miedź - poprawia pigmentację skóry oraz wzmacnia włosy,
  • cynk - stymuluje odporność,
  • wapń - dba o mocne zęby i kości.

Sezam? To ulga dla jelit

Jak korzystać z czarnego sezamu w kuchni?

Czarny sezam ma bardziej wyrazisty smak niż jego biały kuzyn
Czarny sezam ma bardziej wyrazisty smak niż jego biały kuzyn123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?