Zjedzenie takiego warzywa może skończyć się fatalnie. Przenigdy tego nie rób
Niekiedy podczas przygotowywania sałatek, przekąsek czy różnych potraw na zimno pojawia się pytanie, czy warzywa, które chcemy wykorzystać w formie surowej aby na pewno nie zaszkodzą? Okazuje się, że zdecydowaną większą z nich można jeść bez obróbki termicznej. Oto przykłady tych, które budzą największe wątpliwości.

Których warzyw nie można jeść na surowo?
Wśród wszystkich warzyw, jakie są dostępne w Polsce, tak naprawdę zaledwie kilku nie zaleca się spożywać w formie surowej. Toksyczne są dla nas np. surowe ziemniaki - można je jeść tylko i wyłącznie po wcześniejszym ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. To samo tyczy się bakłażanów - z uwagi na obecną w nich solaninę mogą wywołać szereg niebezpiecznych dla zdrowia reakcji. Substancja ta jest silnie toksycznym glikozydem, a jej spożycie skutkuje gorączką, a także objawami zatrucia - mdłościami, wymiotami, biegunką i kolką.
Których warzyw lepiej nie jeść na surowo?
Poza tym istnieje kilka warzyw, które zjedzone bez obgotowania nie zaszkodzą, ale zaleca się chociaż ich zblanszowanie, z uwagi na lepsze wchłanianie składników odżywczych. Należą do nich: szpinak, szparagi i dynia.
Czy można jeść brokuły na surowo?
Brokuły można jeść na surowo, jednak przed spożyciem należy je dokładnie umyć i pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń z różyczek. Jedzone w tej formie mogą pomóc wzbogacić dietę w witaminę C, a także w potas i w przeciwutleniacze.
Czy można jeść kalafiory na surowo?
Podobnie jak w przypadku brokułów, kalafiory również bez obaw można jeść w postaci surowej. Dla wielu osób są bardziej lekkostrawne i zdrowsze, aniżeli po ugotowaniu.

Czy można jeść pieczarki na surowo?
Pieczarki to grzyby hodowlane, a więc bez obaw można również spożywać je bez wcześniejszej obróbki termicznej. Należy wcześniej jednak dokładnie je umyć, warto także obrać ze skórki.
Czy można jeść cukinię na surowo?
Tak, surowa cukinia może być jedzona na surowo, co więcej świetnie wzbogaci codzienny jadłospis. Podawana w tej formie zachowa najwięcej cennych witamin. Warto wcześniej pozbyć się skórki, na której gromadzą się różne zanieczyszczenia.
Czy można jeść buraki na surowo?
Oczywiście, buraki również można, a nawet zaleca się jeść na surowo. Ich spożywanie pod taką postacią pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, prawidłowe ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy i przyczynia się do ochrony komórek przed stresem antyoksydacyjnym. Surowe buraki są cennym źródłem potasu, manganu i folianów.