Zjedzenie takiego warzywa może skończyć się fatalnie. Przenigdy tego nie rób
Niekiedy podczas przygotowywania sałatek, przekąsek czy różnych potraw na zimno pojawia się pytanie, czy warzywa, które chcemy wykorzystać w formie surowej aby na pewno nie zaszkodzą? Okazuje się, że zdecydowaną większą z nich można jeść bez obróbki termicznej. Oto przykłady tych, które budzą największe wątpliwości.
Których warzyw nie można jeść na surowo?
Wśród wszystkich warzyw, jakie są dostępne w Polsce, tak naprawdę zaledwie kilku nie zaleca się spożywać w formie surowej. Toksyczne są dla nas np. surowe ziemniaki - można je jeść tylko i wyłącznie po wcześniejszym ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. To samo tyczy się bakłażanów - z uwagi na obecną w nich solaninę mogą wywołać szereg niebezpiecznych dla zdrowia reakcji. Substancja ta jest silnie toksycznym glikozydem, a jej spożycie skutkuje gorączką, a także objawami zatrucia - mdłościami, wymiotami, biegunką i kolką.
Których warzyw lepiej nie jeść na surowo?
Poza tym istnieje kilka warzyw, które zjedzone bez obgotowania nie zaszkodzą, ale zaleca się chociaż ich zblanszowanie, z uwagi na lepsze wchłanianie składników odżywczych. Należą do nich: szpinak, szparagi i dynia.
Czy można jeść brokuły na surowo?
Brokuły można jeść na surowo, jednak przed spożyciem należy je dokładnie umyć i pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń z różyczek. Jedzone w tej formie mogą pomóc wzbogacić dietę w witaminę C, a także w potas i w przeciwutleniacze.
Czy można jeść kalafiory na surowo?
Podobnie jak w przypadku brokułów, kalafiory również bez obaw można jeść w postaci surowej. Dla wielu osób są bardziej lekkostrawne i zdrowsze, aniżeli po ugotowaniu.
Czy można jeść pieczarki na surowo?
Zobacz również:
Czy można jeść cukinię na surowo?
Tak, surowa cukinia może być jedzona na surowo, co więcej świetnie wzbogaci codzienny jadłospis. Podawana w tej formie zachowa najwięcej cennych witamin. Warto wcześniej pozbyć się skórki, na której gromadzą się różne zanieczyszczenia.
Czy można jeść buraki na surowo?
Oczywiście, buraki również można, a nawet zaleca się jeść na surowo. Ich spożywanie pod taką postacią pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, prawidłowe ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy i przyczynia się do ochrony komórek przed stresem antyoksydacyjnym. Surowe buraki są cennym źródłem potasu, manganu i folianów.