Nadal wielu z nas źle używa praski do czosnku. Na własne życzenie dokładamy sobie pracy

Trudno kłócić się ze stwierdzeniem, że czosnek to jeden z najbardziej wszechstronnych dodatków do potraw. Kapitalnie zaostrza i podkreśla smak przyrządzanych dań, więc większość kucharzy zawsze stara się mieć kilka ząbków pod ręką. Do jego rozdrobnienia najczęściej używamy praski. Mimo że czynność wydaje się dziecinnie prosta, nadal wielu z nas niepotrzebnie utrudnia sobie pracę w kuchni, popełniając jeden błąd.

Przygotowanie posiłków pójdzie jeszcze sprawniej
Przygotowanie posiłków pójdzie jeszcze sprawniej123RF/PICSEL

Jak szybko obrać czosnek?

Znajomość kulinarnych trików znacznie usprawnia przygotowywanie codziennych posiłków, lecz nie o wszystkich możemy przeczytać w książkach kucharskich. Zdarza się, że skórka przylegająca do ząbków czosnku nie chce zejść, a próby pozbycia się jej wydłużają czas kuchennych manewrów. Jak szybko obrać czosnek? Istnieje kilka patentów.

  • Najbardziej popularną metodą jest położenie oddzielonych od siebie ząbków na desce do krojenia i dociśnięcie ich nożem. Skórka automatycznie odkleja się od czosnku, a obranie jest błyskawiczne.
  • Innym sposobem na sprytne obranie czosnku jest chwycenie go palcami przy obu końcach i przekręcenie ich w przeciwnym kierunku.
  • Mniej oczywistym trikiem jest wrzucenie ząbków czosnku do naczynia z przykrywką — bardzo dobrze będzie się nadawać do tego zamykany pojemnik do przechowywania żywności wykonany z plastiku lub szkła. Upewnij się, że pokrywka jest dobrze nałożona i energicznie potrząśnij. Po chwili bez trudu obierzesz czosnek ze skórki.

Wiele osób źle wyciska czosnek

Wspomniane patenty przydadzą się nam w tych momentach, kiedy ząbki chcemy wykorzystać w całości lub szybko pokroić je na dość duże kawałki. Do rozdrobnienia czosnku najlepiej nadaje się praska. Okazuje się jednak, że do tej pory wielu kucharzy-amatorów niepotrzebnie dodaje sobie pracy podczas jej używania.

Czy czosnek trzeba obierać przed przeciśnięciem przez praskę? Jeśli odpowiadasz twierdząco, jesteś w błędzie. To tylko komplikuje kuchenne czynności i sprawia, że palce zyskują czosnkowy aromat. W potrawach jest jak najbardziej pożądany, ale na skórze niekoniecznie. Czosnek możesz przeciskać przez praskę wraz z łupinką, a i tak wydostanie się z niej wyłącznie miąższ.

Czosnek rozdrobnisz szybko i bez komplikacji
Czosnek rozdrobnisz szybko i bez komplikacji123RF/PICSEL

Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk?

Jeśli mimo wszystko po kuchennym zamieszaniu i gotowaniu dłonie przeniknęły mocnym aromatem, możesz w bardzo prosty sposób uporać się z tym problemem. W celu usunięcia zapachu czosnku  z dłoni przetrzyj je niewielką ilością mielonej kawy. Przy okazji wykonasz delikatny peeling skóry, więc połączysz przyjemne z pożytecznym.

Innym sposobem jest wytarcie rąk sokiem z cytryny połączonym z odrobiną soli. Musisz jednak mieć pewność, że na skórze nie ma nawet najmniejszego skaleczenia — inaczej sprowadzisz na siebie nieprzyjemne uczucie pieczenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas