Reklama

Najgorszy rodzaj kawy. Obciążenie dla trzustki i wątroby

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Napój ten skutecznie nas rozbudza, poprawia koncentrację, obniża ryzyko rozwoju cukrzycy i pozytywnie wpływa na nasze funkcje poznawcze. Jednakże przygotowując kawę, musimy uważać na to, co do niej dodajemy. Niektóre dodatki mogą sprawić, że nasz napój nie tylko będzie niezdrowy, ale i może doprowadzić do zatrucia.

Nie każdy lubi intensywny smak kawy, dlatego wielu z nas dodaje do tego napoju najróżniejsze dodatki. Najczęściej jest to mleko lub cukier, jednak w kawiarniach czy restauracjach często możemy spotkać się z nieco mniej typowymi propozycjami. Których lepiej unikać?

Zobacz również: Często popełniany błąd w przechowywaniu kawy. Robi się niesmaczna

Słodzony napój kawowy. Ma niewiele wspólnego z kawą 

Napój kawowy często mylnie nazywamy kawą. Pamiętamy jednak, że jest on jedynie przygotowywany na bazie kawy, jednak jego skład to zazwyczaj duża ilość cukru lub syropu, mleka, śmietanki, zagęszczaczy i innych sztucznych składników, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. 

Reklama

Napoje kawowe możemy kupić niemal wszędzie. Dostaniemy je w sklepach, a także w kawiarniach i restauracjach. Często kuszą nas nietypowym smakiem jak np. karmelowe cappuccino lub czekoladowa latte. Niestety słodki smak to jedyne co mają do zaoferowania. Te sztuczne napoje są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Zobacz również: Kiedy pić kawę, żeby schudnąć? Zazwyczaj robisz dokładnie na odwrót

Kawa z alkoholem. Najgorsze połączenie dla naszej wątroby 

Alkohol to prawdopodobnie najgorszy dodatek, który możemy wlać do kawy. To połączenie stanowi znaczne obciążenie dla naszej wątroby, a także trzustki. 

Picie kawy z alkoholem może być niebezpieczne. Jest ona naturalnym stymulantem, który maskując jego właściwości, opóźnia reakcję organizmu na szkodliwe działanie alkoholu. Prowadzi to do niebezpieczeństwa związanego ze spożyciem nadmiernej jego ilości, co w rezultacie może doprowadzić do zatrucia alkoholowego. 

Deser kawowy. Lepiej postaw na kawę mrożoną 

Deser kawowy z kawą zwykle ma niewiele wspólnego. Zazwyczaj składa się z lodów o smaku kawy, bitej śmietany, czekolady czy innych słodkich dodatków. Jeśli lubimy smak kawy, a w upalny dzień nie mamy ochoty na spożywanie gorącego napoju, dużo lepszym rozwiązaniem niż zjedzenie deseru kawowego będzie dodanie kostek lodu i zimnego mleka do świeżo zaparzonej kawy. Tak przygotowana mrożona kawa to naturalny deser, który w porównaniu do tych lodowych, nie jest bombą kaloryczną wypełnioną sztucznymi aromatami i syropami. 

Zobacz również: Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | picie kawy | nietypowe dodatki do kawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama