Najgorszy rodzaj kawy. Obciążenie dla trzustki i wątroby

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Napój ten skutecznie nas rozbudza, poprawia koncentrację, obniża ryzyko rozwoju cukrzycy i pozytywnie wpływa na nasze funkcje poznawcze. Jednakże przygotowując kawę, musimy uważać na to, co do niej dodajemy. Niektóre dodatki mogą sprawić, że nasz napój nie tylko będzie niezdrowy, ale i może doprowadzić do zatrucia.

Filiżanka świeżo zaparzonej kawy to idealny napój na "dzień dobry"
Filiżanka świeżo zaparzonej kawy to idealny napój na "dzień dobry"123RF/PICSEL

Nie każdy lubi intensywny smak kawy, dlatego wielu z nas dodaje do tego napoju najróżniejsze dodatki. Najczęściej jest to mleko lub cukier, jednak w kawiarniach czy restauracjach często możemy spotkać się z nieco mniej typowymi propozycjami. Których lepiej unikać?

Słodzony napój kawowy. Ma niewiele wspólnego z kawą

Napój kawowy często mylnie nazywamy kawą. Pamiętamy jednak, że jest on jedynie przygotowywany na bazie kawy, jednak jego skład to zazwyczaj duża ilość cukru lub syropu, mleka, śmietanki, zagęszczaczy i innych sztucznych składników, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. 

Napoje kawowe możemy kupić niemal wszędzie. Dostaniemy je w sklepach, a także w kawiarniach i restauracjach. Często kuszą nas nietypowym smakiem jak np. karmelowe cappuccino lub czekoladowa latte. Niestety słodki smak to jedyne co mają do zaoferowania. Te sztuczne napoje są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Pijąc kawę, unikajmy sztucznych i mocno słodzonych napojów kawowych
Pijąc kawę, unikajmy sztucznych i mocno słodzonych napojów kawowych 123RF/PICSEL

Kawa z alkoholem. Najgorsze połączenie dla naszej wątroby

Alkohol to prawdopodobnie najgorszy dodatek, który możemy wlać do kawy. To połączenie stanowi znaczne obciążenie dla naszej wątroby, a także trzustki. 

Picie kawy z alkoholem może być niebezpieczne. Jest ona naturalnym stymulantem, który maskując jego właściwości, opóźnia reakcję organizmu na szkodliwe działanie alkoholu. Prowadzi to do niebezpieczeństwa związanego ze spożyciem nadmiernej jego ilości, co w rezultacie może doprowadzić do zatrucia alkoholowego. 

„Zdrowie na widelcu”: Kawa parzona po turecku może być szkodliwaPolsat Cafe

Deser kawowy. Lepiej postaw na kawę mrożoną

Deser kawowy z kawą zwykle ma niewiele wspólnego. Zazwyczaj składa się z lodów o smaku kawy, bitej śmietany, czekolady czy innych słodkich dodatków. Jeśli lubimy smak kawy, a w upalny dzień nie mamy ochoty na spożywanie gorącego napoju, dużo lepszym rozwiązaniem niż zjedzenie deseru kawowego będzie dodanie kostek lodu i zimnego mleka do świeżo zaparzonej kawy. Tak przygotowana mrożona kawa to naturalny deser, który w porównaniu do tych lodowych, nie jest bombą kaloryczną wypełnioną sztucznymi aromatami i syropami.

Deser kawowy to bomba kaloryczna
Deser kawowy to bomba kaloryczna123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas