Najgorszy rodzaj kawy. Obciążenie dla trzustki i wątroby
![Agata Zaremba](https://i.iplsc.com/000J60ZKBRXE7UNP-C416.webp)
Oprac.: Agata Zaremba
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Napój ten skutecznie nas rozbudza, poprawia koncentrację, obniża ryzyko rozwoju cukrzycy i pozytywnie wpływa na nasze funkcje poznawcze. Jednakże przygotowując kawę, musimy uważać na to, co do niej dodajemy. Niektóre dodatki mogą sprawić, że nasz napój nie tylko będzie niezdrowy, ale i może doprowadzić do zatrucia.
![Filiżanka świeżo zaparzonej kawy to idealny napój na "dzień dobry"](https://i.iplsc.com/000CPO4XBILJVTFR-C322-F4.webp)
Nie każdy lubi intensywny smak kawy, dlatego wielu z nas dodaje do tego napoju najróżniejsze dodatki. Najczęściej jest to mleko lub cukier, jednak w kawiarniach czy restauracjach często możemy spotkać się z nieco mniej typowymi propozycjami. Których lepiej unikać?
Słodzony napój kawowy. Ma niewiele wspólnego z kawą
Napój kawowy często mylnie nazywamy kawą. Pamiętamy jednak, że jest on jedynie przygotowywany na bazie kawy, jednak jego skład to zazwyczaj duża ilość cukru lub syropu, mleka, śmietanki, zagęszczaczy i innych sztucznych składników, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Napoje kawowe możemy kupić niemal wszędzie. Dostaniemy je w sklepach, a także w kawiarniach i restauracjach. Często kuszą nas nietypowym smakiem jak np. karmelowe cappuccino lub czekoladowa latte. Niestety słodki smak to jedyne co mają do zaoferowania. Te sztuczne napoje są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.
![Pijąc kawę, unikajmy sztucznych i mocno słodzonych napojów kawowych](https://i.iplsc.com/000HIQMJDJMHLIUO-C322-F4.webp)
Kawa z alkoholem. Najgorsze połączenie dla naszej wątroby
Alkohol to prawdopodobnie najgorszy dodatek, który możemy wlać do kawy. To połączenie stanowi znaczne obciążenie dla naszej wątroby, a także trzustki.
Picie kawy z alkoholem może być niebezpieczne. Jest ona naturalnym stymulantem, który maskując jego właściwości, opóźnia reakcję organizmu na szkodliwe działanie alkoholu. Prowadzi to do niebezpieczeństwa związanego ze spożyciem nadmiernej jego ilości, co w rezultacie może doprowadzić do zatrucia alkoholowego.
Deser kawowy. Lepiej postaw na kawę mrożoną
Deser kawowy z kawą zwykle ma niewiele wspólnego. Zazwyczaj składa się z lodów o smaku kawy, bitej śmietany, czekolady czy innych słodkich dodatków. Jeśli lubimy smak kawy, a w upalny dzień nie mamy ochoty na spożywanie gorącego napoju, dużo lepszym rozwiązaniem niż zjedzenie deseru kawowego będzie dodanie kostek lodu i zimnego mleka do świeżo zaparzonej kawy. Tak przygotowana mrożona kawa to naturalny deser, który w porównaniu do tych lodowych, nie jest bombą kaloryczną wypełnioną sztucznymi aromatami i syropami.
![Deser kawowy to bomba kaloryczna](https://i.iplsc.com/000HIQN2E4DJMHKF-C322-F4.webp)