Najlepsza alternatywa dla śmietany. Czym jeszcze zabielać zupę?
Dla świeżych adeptów sztuki gotowania, zabielanie zupy może stanowić pewien problem, bowiem często kończy się ono powstawaniem nieestetycznych i nieprzyjemnych w jedzeniu grudek. Dzieje się tak z uwagi na tzw. zwarzenie się dodawanej śmietany. Jak zatem poprawnie zabielić zupę i po jaki produkt, zamiast śmietany, z powodzeniem możemy sięgnąć?
Czym jest zabielanie zupy?
Zabielanie zupy polega na dodaniu do niej odpowiedniego tłuszczu, np. w postaci śmietany, co wpływa m.in. na poprawę smaku zupy. Zabielanie zupy pozwala również na zwiększenie kaloryczności takiego posiłku, dzięki czemu zupa staje się bardziej sycąca.
Należy również pamiętać, że wiele witamin i minerałów znajdujących się w warzywach i w mięsie, z których przygotowujemy zupę, są lepiej wchłaniane do organizmu wraz z podażą odpowiedniego tłuszczu.
Nieudany proces zabielania zupy polega na zwarzeniu się dodawanej śmietany. Wówczas na powierzchni zupy pojawiają się małe grudki. I choć nie psują one smaku zupy, to jednak wyglądają nieestetycznie. Jak tego uniknąć? Śmietany nie powinniśmy wlewać bezpośrednio do garnka z gotowaną, gorącą zupą. Zamiast tego do miseczki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i powoli dodajemy do niej śmietanę, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Następnie całość powoli przelewamy do garnka z zupą, cały czas mieszając zawartość garnka.
Czym zabielać zupę?
Do zabielania zupy zazwyczaj używamy śmietany, ale warto pamiętać, że z powodzeniem możemy zastąpić ją innymi produktami. Doskonałą alternatywą dla śmietany jest jogurt naturalny. Zabielanie zupy jogurtem naturalnym sprawi, że nie będzie ona tak tłusta, jak w przypadku użycia wspomnianej śmietany.
Dobrym pomysłem jest również sięgnięcie po kefir. Gdy mowa o zabielaniu zupy jogurtem naturalnym lub kefirem, proces zabielania wygląda identycznie jak podczas użycia śmietany.
Do zabielenia zupy można także wykorzystać serek śmietankowy oraz serek mascarpone. Chcąc uzyskać idealną konsystencję zupy i zmniejszyć ryzyko zwarzenia się naszych dodatków, mascarpone lub serek śmietankowy warto najpierw bardzo dokładnie wymieszać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego, a następnie dodać kilka łyżek gorącej zupy.