Najlepsze rośliny do zbierania wczesną wiosną. Serce i stawy ci podziękują
W marcu i kwietniu warto wybrać się na łąkę, polanę czy skraj lasu. Znajdziemy tam świeże zioła i inne rośliny, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Z łatwością przyrządzimy z nich napary, herbatę czy syrop, po który będziemy mogli sięgnąć podczas przeziębienia, niestrawności czy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Sprawdź, które rośliny zebrać wczesną wiosną.

Gwiazdnica pospolita
Wczesną wiosną warto też zebrać ziele gwiazdnicy pospolitej. Badania wykazały, że obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Działa również przeciwzapalnie i moczopędnie. Wspiera detoksykację organizmu i przyspiesza metabolizm. W postaci okładów wspomaga leczenie zmian skórnych. Zarówno świeże, jak i suszone ziele idealnie nadaje się do przyrządzania leczniczych naparów.

Pokrzywa
Świeżo zerwana pokrzywa będzie dobrym surowcem do przygotowania leczniczego naparu lub herbaty. Wykazuje silne właściwości moczopędne i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Działa też przeciwzapalnie i odkażająco. Zawiera duże ilości żelaza, więc warto ją pić w profilaktyce anemii. Poprawia też krążenie krwi i wzmacnia organizm.
Kora wierzby
Kora wierzby nazywana jest naturalnym antybiotykiem - działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Łagodzi też bóle stawów i objawy przeziębienia. Jest również pomocna w profilaktyce chorób serca - obniża ciśnienie tętnicze krwi. Korę najlepiej pozyskiwać z wierzby białej zanim pojawią się na niej bazie. W tym celu należy odciąć młode i giętkie gałęzie. Zdjętą korę trzeba dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku. Surowiec posłuży do przygotowywania naparów.
Pączki sosny
Pączki sosny można zbierać późną zimą i wczesną wiosną, kiedy zaczynają tracić łuski okrywające. Najlepiej wybierać jak najmłodsze drzewa. Na bazie pączków sosny przygotowuje się syrop o działaniu wykrztuśnym, który pomaga szybciej uporać się z infekcją górnych dróg oddechowych. Pączki zawierają też liczne substancje, które stymulują układ odpornościowy, wspomagają krążenie krwi, działają przeciwzapalnie i wzmacniająco.
Korzeń mniszka lekarskiego
Wczesną wiosną warto też pozyskać korzeń mniszka lekarskiego. Badania dowiodły, że znajdują się w nim cenne substancje bioaktywne, które hamują stres oksydacyjny, usuwają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko nowotworów. Korzeń mniszka lekarskiego stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz cukrzycy. Niweluje też dolegliwości trawienne i dokuczliwe objawy reumatyzmu.

Czytaj także: