Najlepsze rośliny do zbierania wczesną wiosną. Serce i stawy ci podziękują

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
428
Udostępnij

W marcu i kwietniu warto wybrać się na łąkę, polanę czy skraj lasu. Znajdziemy tam świeże zioła i inne rośliny, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Z łatwością przyrządzimy z nich napary, herbatę czy syrop, po który będziemy mogli sięgnąć podczas przeziębienia, niestrawności czy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Sprawdź, które rośliny zebrać wczesną wiosną.

Z kory wierzby przyrządzić można lecznicze napary
Z kory wierzby przyrządzić można lecznicze napary123RF/PICSEL

Gwiazdnica pospolita

Wczesną wiosną warto też zebrać ziele gwiazdnicy pospolitej. Badania wykazały, że obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Działa również przeciwzapalnie i moczopędnie. Wspiera detoksykację organizmu i przyspiesza metabolizm. W postaci okładów wspomaga leczenie zmian skórnych. Zarówno świeże, jak i suszone ziele idealnie nadaje się do przyrządzania leczniczych naparów.

Napar z pokrzywy działa moczopędnie i oczyszczająco
Napar z pokrzywy działa moczopędnie i oczyszczająco123RF/PICSEL

Pokrzywa

Świeżo zerwana pokrzywa będzie dobrym surowcem do przygotowania leczniczego naparu lub herbaty. Wykazuje silne właściwości moczopędne i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Działa też przeciwzapalnie i odkażająco. Zawiera duże ilości żelaza, więc warto ją pić w profilaktyce anemii. Poprawia też krążenie krwi i wzmacnia organizm.

Kora wierzby

Kora wierzby nazywana jest naturalnym antybiotykiem - działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Łagodzi też bóle stawów i objawy przeziębienia. Jest również pomocna w profilaktyce chorób serca - obniża ciśnienie tętnicze krwi. Korę najlepiej pozyskiwać z wierzby białej zanim pojawią się na niej bazie. W tym celu należy odciąć młode i giętkie gałęzie. Zdjętą korę trzeba dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku. Surowiec posłuży do przygotowywania naparów.

Pączki sosny

Pączki sosny można zbierać późną zimą i wczesną wiosną, kiedy zaczynają tracić łuski okrywające. Najlepiej wybierać jak najmłodsze drzewa. Na bazie pączków sosny przygotowuje się syrop o działaniu wykrztuśnym, który pomaga szybciej uporać się z infekcją górnych dróg oddechowych. Pączki zawierają też liczne substancje, które stymulują układ odpornościowy, wspomagają krążenie krwi, działają przeciwzapalnie i wzmacniająco.

Korzeń mniszka lekarskiego

Wczesną wiosną warto też pozyskać korzeń mniszka lekarskiego. Badania dowiodły, że znajdują się w nim cenne substancje bioaktywne, które hamują stres oksydacyjny, usuwają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko nowotworów. Korzeń mniszka lekarskiego stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz cukrzycy. Niweluje też dolegliwości trawienne i dokuczliwe objawy reumatyzmu.

Mniszek lekarski
Mniszek lekarski123RF/PICSEL

Czytaj także: 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Ewa gotuje": Charczo. Gruzińska zupa gulaszowa
      "Ewa gotuje": Charczo. Gruzińska zupa gulaszowaPolsat
      Przejdź na