Naturalny eliksir zdrowia. Zbieraj wyłącznie na przednówku

Sok z brzozy, zwany również oskołą, to wyjątkowy napój. Jest dostępny przez stosunkowo krótki czas w roku, a jego samodzielne zbieranie trzeba odpowiednio zaplanować – zarówno w kontekście terminu, jak i konkretnego miejsca. Dlaczego warto się postarać? Zdrowotne właściwości soku z brzozy sprawiają, że nazwać go można prawdziwym eliksirem zdrowia. Docenia się m.in. jego detoksykacyjne oraz przeciwzapalne działanie. Na co jeszcze pomaga oskoła?

Oskoła to skarb prosto z natury
Oskoła to skarb prosto z natury123RF/PICSEL

Kiedy zbieramy sok z brzozy? Przednówek to najlepszy termin

Pozyskiwanie soku z brzozy odbywa się wczesną wiosną, kiedy drzewa budzą się do życia. Należy wybrać moment, kiedy temperatura w ciągu dnia zaczyna rosnąć, ale wieczorami i nocami nadal występują przymrozki. Najlepszy termin przypada zazwyczaj na marzec, ewentualnie początek kwietnia.

Właśnie wtedy w pniach najintensywniej krążą drogocenne soki, transportując składniki odżywcze z korzeni do liści. Ważne jest, aby zdążyć, zanim na brzozach pojawią się liście.

Jak zebrać sok z brzozy? Prosty sposóbInteria DIY

Zanim zbierzesz, przyjrzyj się otoczeniu

Kluczowe podczas zbierania soku z brzozy jest wybranie odpowiedniego drzewa. Po pierwsze — musi być ono zdrowe. Po drugie — brzoza nie powinna być młodsza niż 10 lat. Zwróć uwagę na rozmiar i sok zbieraj z okazów, których obwód pnia przekracza 20 cm. Wszystko się zgadza? Nie bez znaczenia jest także otoczenie. Zrezygnuj ze zbierania oskoły z drzew, które rosną w pobliżu zakładów przemysłowych czy ruchliwych dróg. Płyn w takich warunkach może kumulować metale ciężkie.

Na co pomaga sok z brzozy?

Choć lekko słodkawy płyn składa się w większości z wody, w jego składzie nie brakuje także dobroczynnych substancji. Znajdziemy w nim między innymi naturalne przeciwutleniacze, garbniki i aminokwasy. Sok z brzozy to źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, a także żelaza, potasu, miedzi oraz wapnia. Jak przekłada się to na jego właściwości?

  • Naturalny napój spowalnia starzenie się organizmu.
  • Sprzyja detoksykacji organizmu, wspiera także pracę wątroby i nerek.
  • Zawarte w soku składniki odżywcze przyspieszają przemianę materii i usuwanie nadmiaru wody, co jest pomocne podczas odchudzania.
  • Regularne spożywanie soku z brzozy może łagodzić stany zapalne i przynosić ulgę w bólach stawów oraz mięśni. Docenią to osoby aktywne fizycznie.
  • Stanowi sposób na wzmocnienie odporności, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień i przesilenia wiosennego.
Zbieraj i pij naturalny specyfik, aby wspomóc organizm
Zbieraj i pij naturalny specyfik, aby wspomóc organizm123RF/PICSEL

Jak pić sok z brzozy?

Świeżość przede wszystkim. Oskołę należy spożywać możliwie jak najszybciej po zbiorze. Nadaje się do przechowywania w lodówce przez trzy-cztery dni. Aby zachować wszystkie właściwości odżywcze, sok nie powinien być poddawany gotowaniu czy podgrzewaniu.

Jeśli jego smak wydaje się zbyt intensywny, można dodać do niego odrobinę miodu lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pasować będzie też plasterek imbiru. Sok z brzozy warto włączyć do porannej rutyny. Wypicie połowy szklanki na czczo to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia — doda energii i pobudzi metabolizm do działania.